tirsdag 12. desember 2017

Meslinger symptomer

Sykdommen gir utslett med feber, og kan gi et alvorlig forløp. Meslinger har vært kjent som en sykdom med høy barnedødelighet. Fosterskader er aldri påvist. Hvis den gravide blir smittet med meslinger like før fødselen, kan den nyfødte utvikle alvorlig infeksjon.


Gravide bør kontakte lege ved mistanke om smitte. Det er vanskelig å skille meslinger fra andre utslettsykdommer, da flere andre sykdommer kan ha lignende symptomer.

Les også: Derfor bør du vaksinere barnet ditt mot meslinger. Det er gjerne barn og unge voksne som rammes av sykdommen. Disse flekkene kan se ut som hvite prikker, og kommer vanligvis først etter et par dager.


Typiske symptomer på meslinger er feber, hosting, lysskyhet også snue og utslett i munnen, også kalt koplikske flekker. Ni av ti som kommer i kontakt med en bærer av viruset blir smittet. Viruset smitter gjennom direkte kontakt med andre smittede, og gjennom luftsmitte (hosting og nysing). Den beste måten å beskytte barn mot meslinger på er gjennom vaksine.


Som med andre barnesykdommer, kan også voksne smittes og bli syke.

Det er større risiko for å få meslinger ved reising. Initialt snue, hoste, konjunktivitt, feber (stigende opp mot °C) og ofte betydelig sykdomsfølelse. Patognomone koplikske flekker (små hvite flekker på rød bakgrunn) på munnslimhinnen, som forsvinner når hudutslettet debuterer. Prøven oppbevares i kjøleskap til det sendes til mikrobiologisk laboratorium. Rekvisisjonen skal utfylles med kliniske opplysninger, der det anføres eventuell tilknytning til kjent tilfelle med meslinger samt symptomer.


Alle kliniske tilfeller skal undersøkes for IgM-antistoffer i den akutte fase eller innen måneder. På grunn av komplikasjonene som kan oppstå regnes nok meslinger for den mest ubehagelige og den farligste av de barnesykdommene som gir utslett. Smitten overføres ved dråpeinfeksjon.


Selv om den syke isoleres, kan meslinger overføres fra rom til rom. Alle som ikke tidligere har hatt meslinger kan smittes. Feberen faller, men stiger så igjen, samtidig med at utslettet kommer.


Utslettet begynner i hårgrensen og omkring ørene, og brer seg til ansiktet, kroppen, armene og bena. Symptomer på meslinger. For de fleste er det ikke farlig å få meslinger , men sykdommen er svært smittsom og noen få får varige mén. De fleste som er født før vaksine ble tilbudt, har hatt meslinger selv – og er beskyttet. Den mest fryktede komplikasjonen ved meslinger er encefalitt.


En kombinasjonsvaksine (mot meslinger , kusma og røde hunder) er en del av det nasjonale vaksinasjonsprogrammet.

Få fakta om meslinger (rubeola) og tyske meslinger (rubella). Et annet virus forårsaker hver sykdom. Lær om det siste utbruddet av meslinger, symptomer , behandling og forebygging med vaksinasjon. Kriterier for melding er et klinisk forenlig tilfelle med enten epidemiologisk tilknytning eller laboratoriepåvisning. Kliniske kriterier er feber og makulopapuløst utslett og minst én av følgende symptomer : hoste, snue, konjunktivitt.


Alvorlige følger som hjernebetennelse, varig hjerneskade og dødsfall forekommer. Personer som kan ha vært utsatt for smitte og som ikke er vaksinert eller har hatt meslinger , bør være oppmerksomme på symptomer og følge råd om vaksine, skriver Folkehelseinstituttet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg