torsdag 14. desember 2017

Glutenfri kost

Er matvaren merket med glutenfri (mindre enn 02g gluten per kg) eller svært lavt gluteninnhold (under 1g gluten per kg) så er matvaren ok. Mat som er merket med symbolet for glutenfri mat, som du ser på bildet til høyre, er også garantert glutenfritt. Orgran vegan Easy Egg.


Spesialist på gluten og hvetefri kost. Handlekurven er tom. Matvarer som er merket glutenfri , skal ha mindre enn mg gluten per kg produkt, og produktet skal være merket på en tydelig måte.

Så snart man fått diagnosen celiaki bör man gå över till att äta glutenfri kost. Att äta glutenfri kost innebär att man måste byta ut alla glutenhaltiga livsmedel mot glutenfria alternativ. Till en början kan det kännas besvärligt att alltid kontrollera innehållsförteckningar.


Men efter en tid blir det en vana. I FORMs snabbguide lotsar dig genom de vanligaste matvarororna. Lynguide til en glutenfri kost Kan du ikke tåle gluten? Vi viser dig, hvilke madvarer du skal passe på, og hvilke du kan spise løs af.


Cøliaki er en autoimmun tilstand der det skjer en immunreaksjon mot glutenproteinet. Pai har jeg drømt om å tåle i mange år, og denne uka gikk det opp et lys for meg som gjorde at jeg var villig til å prøve.

Glutenfri Kyllingpai uten melk. Merking av glutenfrie varer. Havre er gunstig å inkludere i en glutenfri kost. En flott måte å begrense inntaket av gluten på er å kose seg med en lavgluten eller glutenfri frokost.


For de som trenger totalt glutenkutt, finnes det glutenfrie mel- og kornvarer. Men man må ikke handle på “fri for”-hyllene i butikken for å starte dagen på en herlig og nesten glutenfri måte. Har du glutenintoleranse og må spise glutenfritt? Her finner du gode matråd til glutenfri baking og tips til hvordan du kan øke næringsinnholdet i glutenfri bakst. Se våre glutenfrie oppskrifter.


JA-mat Frukt, bær og grønnsaker, både friske, fryste og tørkede. Rent, ferskt kjøtt. Yoghurt, skyr og andre surmelks­produkter uten mysli. Dette innebærer at man må bytte ut alle glutenholdige matprodukter med glutenfrie alternativer. I begynnelsen kan det føles vanskelig å skulle huske på å kontrollere innholdsfortegnelsene hele tiden.


Det handlar nämligen om vad du väljer att byta ut mjölet mot. Många livsmedel som marknadsförs som glutenfria innehåller istället mycket socker, salt och fett, för att kompensera för den förändrade konsistensen och smaken. Diagnosen må være stilt før en begynner med glutenfri kost.


Fastlege eller annen helsetjeneste som henviser spesialisthelsetjenesten for diagnostisering, må understreke viktigheten av å IKKE prøve ut glutenfri kost på egen hånd.

Ingen kostendringer før de nødvendige deler av utredningen er gjennomført, og diagnosen er stilt. Med glutenfri kost menes kost som ikke inneholder hvete, rug og bygg. Noen tror at en gammel hvetevariant som heter spelt kan spises men det er ikke tilfellet. I perioder med betennelse i tarmen vil man også kunne reagere på laktose (melkesukker). Dette skyldes at enzymet som spalter laktose i tarmen, kan bli redusert ved en betennelse i tarmen.


Det kan derfor være nødvendig å spise laktosefri mat i tillegg til glutenfri mat i en akuttfase av sykdommen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg