fredag 8. desember 2017

Kvalme og svimmelhet

Kraftig svimmelhet kan medføre en overveldende følelse av å miste kontroll. I noen tilfeller er du faktisk ute av stand til å bevege deg. Dette fører til sterkt ubehag med uvelhet, kvalme , brekninger og svetting. Eventuelt kvalme og brekninger.


Kvalme og svimmelhet

Sjeldnere ledsaget av kvalme. Nystagmus kan være vertikal og ukonjugert. Ved mistanke om sentral vertigo, let etter andre nevrologiske utfall. Akutt oppstått vedvarende svimmelhet og oftest kvalme , brekninger, bevegelsesintoleranse og ustøhet.


Spontannystagmus av perifer type og positiv hodeimpulstest ved hodevridning mot syk side. Kinge understreker at svimmelhet ofte kan behandles. Dreier det seg om blodtrykket, kan det reguleres. Hvis årsaken til svimmelheten er medisinbivirkning kan du i mange tilfeller ta bort medisinen og eventuelt erstatte det med noe annet.


Denne svimmelheten er ofte fulgt av intens kvalme , oppkast og kaldsvetting. På folkemunne benytter mange begrepet svimmelhet feilaktig når de egentlig har balanseproblemer eller når de merker press i hodet, svartning for øynene, angst eller har følelsen av å ville besvime. Hvis du opplever anfall av svimmelhet ledsaget av hørselstap, øresus og trykkfølelse i øret, bør du undersøkes for Menières sykdom. Svimmelhet har mange ulike årsaker. Det er viktig at du gir legen en grundig beskrivelse av svimmelhetsanfallene.


Nyreproblemer, høyt blodtrykk og hjerteproblemer, hodepine, lavt blodtrykk er kjent for å forårsake kvalme og svimmelhet. Jeg har vært plaget av svimmelhet og kvalme i ca. Har en trivelig jobb og en grei familiesituasjon, så der var ikke noe som kunne forklare problemene. Men i den siste tid har det vært spesielt ille, og har derfor gått grundig i meg selv for å finne årsaken. Når svimmelhet oppstår plutselig og uventet, er rask legeundersøkelse viktig, blant annet for å avklare om symptomene kan skyldes alvorlig sykdom.


Kvalme og svimmelhet

Her nevnes det at den nautiske varianten ofte tyder på en mer sentral årsak. Fastlegen din kan henvise deg til utredning hos øre-nese-halsspesialist, for å bekrefte eller avkrefte diagnosen. Det nevnes også at de mer sentrale årsakene ofte gir en mildere svimmelhet enn de perifere årsakene.


Derav kommer gjerne kvalme og oppkast oftere i sammenheng med perifere årsaker. Den rotatoriske formen for svimmelhet er ofte hyppig, akutt og voldsom. Rotatorisk svimmelhet er et vanlig symptom ved sykdom eller forstyrrelser i det indre øret, balanseorganet, balansenerven og hjernen eller hjernestammen.


Kvalme og svimmelhet

Dette kan for eksempel være svulster, betennelser eller multippel sklerose. Som å bo på danskebåten Beate Våje (37) levde med svimmelhet og kvalme i fem år. Akutt svimmelhet er også et vanlig symptom ved panikkanfall og panikklidelse. Det typiske er at svimmelheten kommer i anfall og ledsages av kraftig angst eller ubehag, samt symptomer på en kraftig sympatikus-aktivering.


Diagnosen kan stilles ved henvisning psykiater eller psykolog.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg