torsdag 7. desember 2017

Adhd gutter

Symptomer og tegn på ADHD deles i to hovedtyper. Den ene er uoppmerksomhet, som kan være at man ikke klarer å fokusere på detaljer, ikke ser ut til å høre etter, og ofte mister ting. Den andre er hyperaktiv atferd og impulsivitet, som kan være uro, at man ofte forlater pulten sin i timen, har vanskelig for å være stille, avbryter andre og har problemer med å vente på tur.


Gitt de alvorlige følgene av ADHD hos ungdom og i voksen alder, er det et stort behov for økt bevissthet om denne funksjonshemmingen blant tenåringsjenter. Det er studier som viser hvordan jentene med ADHD støter på andre problemer enn gutter i samme situasjon, og en av disse studiene finner du her.

Forekomsten varierer med alder og kjønn, og det er flest gutter som får diagnosen. For mange fortsetter funksjonsvanskene på grunn ADHD inn i voksen alder, selv om det er vanlig at symptomene avtar jo eldre du blir. I Norge kan du få diagnosen i voksen alder.


ADHD er en diagnose som kan være vanskelig å stille. ADHD kombinert type Dette er den ADHD -diagnosen som de fleste får, det vil altså si at man er både uoppmerksom, impulsiv og hyperaktiv. Atferdsforstyrrelse, lærevansker, motoriske vansker, språkproblemer, tics, angst, depresjon og søvnvansker er de vanligste. Kjønnsforskjeller: Befolkningsundersøkelser viser at dobbelt så mange gutter som jenter har symptomer på ADHD.


Blant barn som henvises til spesialist, er det inntil ni gutter for hver jente som får diagnosen ADHD.

Vi er interessert i barn og ADHD fordi det er en folkehelseutfordring. Når så mange som tre til fem prosent av barn rammes av ADHD , betyr det at minst en i hver skoleklasse vil ha det. Barna selv har en økt risiko for uheldig utvikling dersom man ikke griper fatt i utfordringene tidlig.


Selv om det er vanligst å diagnostisere gutter med ADHD , betyr ikke dette at jenter er mindre plaget av tilstanden. I noen studier kommer det fram at jenter faktisk kan være mer plaget av ADHD -tilstanden enn gutter. Spesielt har de større sannsynlighet for å utvikle angst, depresjon, og å ha dårlig selvtillit, ifølge artikkelen på WebMD.


Si ADHD og de fleste tenker på en urolig og bråkete gutt. Men mange jenter sliter også med ADHD i det stille. Fordi jenter ofte ikke er så utagerende som gutter , blir ikke sykdommen oppdaget. I hvilken alder kan diagnose stilles?


Noen blir svært impulsive og gjør eller sier ting uten å tenke seg om og klarer for eksempel ikke å vente på tur. Det kan gjøre ADHD vanskeligere å oppdage hos jenter. Hos jenter med ADHD blir vansker med oppmerksomheten ofte ikke oppdaget. Jenter har ofte mindre eller ingen atferdsforstyrrelse slik at de kan være mindre påfallende. Jenter kan også være hyperaktive og impulsive, men man ser prosentvis flere jenter enn gutter med overveiende konsentrasjonsproblemer.


Jenter med ADHD får fungeringsvanskene i hverdagen ofte senere i livet enn gutter. Utagerende atferd er i svært mange tilfeller årsaken til at barn henvises.

Mange jenter med ADHD har ikke utagerende atferd og det kan være en grunn til underdiagnostisering av jenter. ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder, hyperaktivitet og oppmerksomhetsforstyrrelse) er en tilstand som er definert ved tre kjernesymptomer: konsentrasjonsvansker hyperaktivitet impulsivitet Tilstanden viser seg fra tidlig barnealder og kan vare inn i voksen alder. Imidlertid er ADHD (fra USA) eller ADD ikke noen formelle diagnoser i ICD-som brukes i Norge, i Norge heter dette hyperkinetisk forstyrrelse.


Størst forskjell mellom gutter. Sammenhengen med fødselsmåned vedvarte gjennom barndommen og medisineringen avtok ikke med alderen. Den ble forsterket i ungdomsårene. Gutter født sent på året hadde prosent større risiko for å få ADHD -legemidler enn for dem som var født tidlig på året.


Er du en forelder som lurer på om barnet ditt kan ha oppmerksomhets- og konsentrasjonsvansker? Det er for eksempel ganske vanlig at både bestefar, far og sønn har ADHD , forteller Sagvolden. Vi vet ikke hvorfor lidelsen ser ut til å være mer vanlig hos gutter , sier professoren.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg