torsdag 25. mai 2017

Meslinger vaksine

Meslinger er vår alvorligste barnesykdom. Sykdommen er meget smittsom. Blant dem som vokste opp før vaksine ble tilgjengelig, fikk mer enn prosent meslinger.


Tidlige symptomer kan omfatte feber, rennende nese og røde øyne. Etter hvert som sykdommen utvikler seg, får man utslett, først i ansiktet og deretter over hele kroppen.

Som med andre barnesykdommer, kan også voksne smittes og bli syke. De fleste som er født før vaksine ble tilbudt, har hatt meslinger selv – og er beskyttet. De fleste tilfeller ble meldt fra land som Romania, Italia, Storbritannia og Tyskland. På verdensbasis er meslinger en betydelig dødsårsak hos barn. Tusener av barn dør unødvendig hvert år etter å ha blitt smittet av denne sykdommen som er fullt mulig å utrydde ved vaksine.


Vil oppheva unntak for vaksinar. I New Jersey i USA blir eit forslag om å fjerna det religiøse unntaket for vaksinar for barn.

Dette inkluderer vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste og polio for alle hvert 10. Alle som ikke tidligere er vaksinert mot meslinger , kusma og røde hunder eller har hatt disse sykdommene, bør vaksinere seg med MMR- vaksine. Voksne kan også få alvorlige symptomer av meslinger. Vaksine mot meslinger. Og de som trenger meslingvaksine, trenger oftest også vaksine mot røde hunder.


Alle visste – Mange har fått vite at de har hatt meslinger som barn. Kan man stole på det? Da var meslinger utbredt og alle visste hvordan det så ut. Det tas i to doser: Når barnet er måneder og på 6. Det har vært en rekke mesling-utbrudd i år. Hvis barnet ditt får meslinger , så må du sørge for at det får rikelig væske, og ikke pakke det inn i dyner mens feberen er høy.


Likevel har vi sett utbrudd både i Norge, og andre steder i verden de siste årene. Navnet kommer av de engelske navnene på sykdommene: Mumps, measles og rubella. MMR-vaksinen er en immuniserende vaksine mot kusma, meslinger og røde hunder.


Skal dere til land med sirkulerende smitte bør det vurderes å fremskynde.

To doser med vaksine vil gi livslang beskyttelse. Også på verdensbasis har forekomsten av meslinger sunket drastisk. Likevel anses den fortsatt som den vanligste dødsårsaken blant barnesykdommene som det foreligger vaksine mot. Selv om det er relativt få tilfeller at meslinger i Norge i dag, kan personer bli smittet i utlandet og bringe med seg viruset tilbake til landet. Ni av ti som kommer i kontakt med en bærer av viruset blir smittet.


Viruset smitter gjennom direkte kontakt med andre smittede, og gjennom luftsmitte (hosting og nysing). Den beste måten å beskytte barn mot meslinger på er gjennom vaksine. Inntil nylig var meslinger en sykdom som holdt på å bli utryddet.


Nå varsler Folkehelseinstituttet at antallet nye tilfeller er økende.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg