torsdag 21. desember 2017

Baby med feber

Feber er et vanlig symptom hos barn. I de fleste tilfeller er feber et tegn på infeksjon, men barn som har vært svært aktive, eventuelt som har skreket mye, kan få litt økt temperatur uten å ha infeksjon. Barn får lettere feber enn voksne.


C er for eksempel vanlig ved forkjølelse, og barn kan også få feber uten å være særlig. En viktig hovedregel er at feber uten kjent årsak alltid skal konfereres med lege.

Med feber mener vi rektaltemperatur på over grader. Alle barn under tre måneder bør undersøkes av lege dersom de har feber , uansett allmenntilstand. Se til barnet minst to ganger den første natten med feber.


Små barn kan lett få høy temperatur uten å være spesielt syke. Temperaturen varierer vanligvis mellom 3og 3grader, er lavest om natten og høyest om ettermiddagen. Noen barn kan normalt ha enda større temperatursvingninger enn dette.


Barnet bør derfor vennes til at temperaturen skal måles med termometer i. Ved feber og pustevansker, mye hoste eller nakkestivhet.

Nakkestivhet kan være et symptom ved hjernehinnebetennelse. Det er likevel sjeldent nødvendig med legetilsyn midt på natten. Er det sammenheng mellom tannfrembrudd og feber ? Noen studier viser ingen sammenheng, mens andre har vist at barn kan få noe forhøyet kroppstemperatur to dager før til to dager etter tannfrembrudd. Noen mener også at det er økt sjanse for at tennene bryter frem hvis barnet allerede har feber.


Infeksjoner og betennelser er andre eksempler som kan gi feber. Små barn får lettere feber enn voksne, og feberen kan fort bli høy. Når små barn har feber er allmenntilstanden langt viktigere enn selve temperaturen.


I praksis sier man at man har feber når man måler en temperatur på 3til 38°C i endetarmen, det vil si en økning på °C fra normalen. Et barn med en ufarlig febersykdom vil ofte kunne ha en kroppstemperatur mellom 39°C og 45°C i 2-døgn, men ved for eksempel influensa eller andre infeksjoner sees også feber varende i over en uke eller mer. Det er hvad man i fagsprog kalder din babys almene tilstand – og om den forandres.


De aller fleste småbarn tåler feber godt. Dersom barnet er vanskelig å få kontakt med og er sløvt bør du kontakte lege. For hva er høy feber , og hva er forskjellen på når små barn har feber og når større barn har feber ? En vanlig regel for foreldre er at man oppsøker lege dersom barnet har hatt feber over tre dager, men det vesentlige er alltid barnets allmenntilstand.


De skal ha febernedsettende medisin ved feber over 3grader.

Febernedsettende legemidler med paracetamol er førstevalg ved feber hos barn. Ibuprofen er også et alternativ til barn over år. Dosen tilpasses barnets vekt og alder.


Gi dosene med jevne mellomrom for å unngå store svingninger i temperaturen. Jeg vet at dette er et forum, og at man skal snakke med fastlege eller legevakt for å få råd. Pjokken på mnd har 3nå. Han er snørrete og utilpass. Høj feber hos baby.


Spædbørn får typisk højere feber end større børn. Det skyldes at de har sværere ved at svede og komme af med varmen. Hvis dit lille barn får høj feber (over grader), så tag tøjet af, fjern dynen og dup eventuelt med en kølig fugtig klud. Sørg også for at temperaturen i rummet ikke er for varmt. Det kan være fint å la barnet bruke den når det klør som verst.


Den kan også gjøre barnet vant med busten i munnen, som er en fordel når man snart skal begynne å pusse barnets tenner. De fleste barn begynner med fast føde rundt tiden de får sine første tenner, og det kan være godt å gnage på mat. Alvorlighet av feber som tegn i seg selv er noe som ofte overvurderes av både foreldre og helsepersonell.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg