mandag 18. desember 2017

Forebyggende psykisk helsearbeid

Forebyggende psykisk helsearbeid

Psykisk helse: Helsefremmende og forebyggende tiltak og anbefalinger. Rapporten, som denne uka ble overlevert helse- og omsorgsministeren, inneholder totalt tiltak. Forebyggende tiltak på eldresentre.


Forebyggende psykisk helsearbeid

Eldresentrene bør videreutvikles på en slik måte at de fremmer psykisk helse og forebygger ensomhet, fysisk inaktivitet og depresjon. Videreutdanningen omfatter også forebyggende arbei psykososiale problem hos barn og unge, tidlig intervensjon, arbeid med barn av foreldre med en psykisk lidelse, samt rus og rusrelaterte lidelser. Et team av fagpersoner tilknyttet Familiehelsetjenester i Porsgrunn kommune med fagkompetanse og bred erfaring innen psykisk helsearbeid rettet mot barn, unge og familier. Det er psykolog tilknyttet teamet.


Fagskoleutdanning i psykisk helsearbeid gir deg spisskompetanse i arbeid med mennesker med psykiske plager og lidelser. Målet er å utdanne reflekterte yrkesutøvere som tar initiativ til å planlegge, organisere og iverksette tiltak i samarbeid med andre tjenesteytere, brukere og pasienter. Samhandlingsreformen svekker forebyggende psykisk helsearbeid I tråd med intensjonene i samhandlingsreformen gir kommunene i økende grad et tilbud til pasienter med alvorlige psykiske lidelser. Dette går ut over det forebyggende psykiske helsearbeidet.


Forebyggende psykisk helsearbeid

Til grunn for denne satsningen ligger forskningsprogrammet: Kunnskapsutvikling gjennom handlingsorientert forskningssamarbeid i psykiatrisk sykepleie og psykisk helsearbeid. Tidsskrift for psykisk helsearbeid retter seg mot kunnskapsformidling og formidler teori, forskning, fagutvikling, klinisk erfaring og debatt innen psykisk helsearbeid. Klassikeren om forebyggende helsearbeid i ny utgave! Tilbudet er gratis og det er ikke nødvendig med henvisning fra fastlege. Emnet forebyggende helsearbeid dreier seg både om å fremme folks helse og livskvalitet og om å redusere risiko for sykdom og skade.


Det retter seg også mot enkeltpersoner og utsatte grupper, der helsetjenesten har et særlig ansvar. Kommunale tjenester rettet mot psykisk helse bruker nå nesten alle ressursene sine på svært syke mennesker med omfattende og sammensatte behov. I denne situasjonen opplever kommunene at de ikke har finansiering til å avsette tilstrekkelig med ressurser til det forebyggende arbeidet. I forebyggende helsearbeid er det komplekse forholdet mellom fag og politikk tydelig, og Mæland påpeker dette på flere illustrerende måter.


Men det blir litt rart når han sier (s. 148): Imidlertid er det ikke alltid (min utheving) at politiske beslutninger fattes ut fra saklige argumenter. Barne- og familieenheten (BFE) har et primæransvar for psykisk helsetjeneste til barn og unge. Helsestasjon, barnehage og skole er sentrale arenaer for å bidra til god utvikling og god psykisk helse og er grunnpilarer i kommunens helsefremmende og forebyggende arbeid for god psykisk helse. Overdose – lokalt forebyggende arbeid.


Nasjonale faglige råd. Sammen om mestring – lokalt psykisk helsearbeid og rusarbeid for voksne. Vi fant så og si ingen forskningslitteratur på det vi ønsket svar på, forteller Marianne Christiansen. Da vi skulle ut i praksis ønsket vi alle å jobbe med ungdom og forebyggende arbeid. Vi er en del av helsestasjons- og skolehelsetjenesten.


Tilbudet gjelder aldersgruppen 0–år. Hensikten er å gi rask og lett tilgjengelig hjelp på et tidlig tidspunkt. Fastlegen er hovedkontaktpunktet ditt ved akutte psykiske helseplager og rusproblematikk. Det vil derfor ikke bli flere opptak til dette studieprogrammet.


Sendes innen 1-virkedager. Norge og internasjonalt. Formål: Studiens hensikt var å undersøke fagpersoners erfaringer med forumteater, og hvordan bruken av forumteater i psykisk helsearbeid for barn kunne bidra til økt sosial kompetanse. For oppstart av emnet kreves minimum og maksimum studenter. Studenter ved videreutdanning i psykisk helsearbeid og master i psykisk helse ved NTNU Trondheim vil bli prioritert.


Dersom det er ledig plass kan andre søkere som kvalifiserer for opptak til master i psykisk helse eller videreutdanning i psykisk helsearbeid få plass på emnet. Dette er i tråd med intensjonene i samhandlingsreformen, men går ut over det forebyggende psykiske helsearbeidet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg