torsdag 21. desember 2017

Medisiner på reise

Medisiner på reise

Drømmer du om å reise til et eksotisk sted – vi hjelper deg finne det beste reisemålet! Uansett hva slags ferie du ønsker deg, finner du den hos Ving. Medisiner på utenlandsreise. Du må alltid kunne dokumentere at du eier reseptpliktige medisiner som du har med til eget bruk.


Medisiner på reise

Hvor mye du har lov til å ta med varierer med type legemiddel, hvor du skal reise og hvor lenge. Skal du ut på reise og bruker medisiner , er det noen ting du bør tenke på før avreise. Ta med deg nok medisin for hele turen.


Du må kunne dokumentere at medisinene er dine, så du bør derfor oppbevare medisinene i originalemballasjen med apotekets etikett. Be fastlegen din skrive ut en liste over medisiner du bruker, og ha den alltid med deg på reise. En slik medisinliste er viktig å vise frem til legen hvis du blir syk, går tom for, mister eller blir frastjålet medisiner på reisen. Listen er viktig når du skal skaffe deg nye medisiner. Les mer om medisinliste og hva den skal inneholde.


Medisiner på reise

Skal du ha med deg flytende medisiner , må du være forberedt på å måtte smake på medisinen i sikkerhetskontrollen, men medisiner er unntatt fra regelen om maksimalt 1ml væske som normalt gjelder ved flyreiser. Ha med nok medisiner til hele reisen. Det er viktig å ha med nok medisiner for hele reisen. Du kan ikke være sikker på at du får fatt i samme medisin i utlandet. Ved reiser innenfor EØS-området kan du ha med nødvendige medisiner for inntil ett års bruk.


Utenfor EØS kan du ha med medisiner for høyst tre måneders bruk. Undersøk hvilke regler som gjelder for å ta med medisiner til ditt planlagte reisemål. En attest som bekrefter at en bruker denne medisinen , på engelsk, fra din lege evt.


Retningslinjer og lovverk. Ved reiser til land utenfor EØS-området kan du ta med medisiner for høyst tre måneders bruk. Særlig gjelder dette medisiner som er oppført på narkotikalisten.


Ifølge Helsenorge er det også smart å ha med deg en utskrift av din kjernejournal. Der står det hvilke legemidler du bruker. Er du i tvil om hvilke regler som gjelder for medisiner du skal ha med deg på reise til utlandet, kan du spørre på apoteket. Skal du reise til utlandet, er det en del ting du bør huske på. Det er regler for hva du hva du kan ha med deg tilbake til Norge.


Og skal du ha med deg for eksempel dyr eller medisiner på utenlandsreisen, må du passe på å ha papirer i orden før du. Flytende legemidler legges i en egen gjennomsiktig plastpose før sikkerhetskontroll. Legemidler til bruk på reise er unntatt den generelle begrensningen på 1ml, men du må være forberedt på å måtte smake på innholdet eller smøre litt på huden. Du må huske å vise posen med legemidler uoppfordret.


For medisinlisten kan være redningen om du blir syk, går tom for, mister eller blir frastjålet medisiner på reisen. Den kan rett og slett redde liv, det har jeg flere eksempler på. Det er ikke sikkert medisinene dine kan skaffes i alle land.


Dessuten vet vi at kontroll og kvalitet på medisiner er svært variabel og dårlig i enkelte land. For medisiner som er oppført på doping- eller narkotikalisten gjelder egne regler, opplyser Madsen. Det gjelder spesielt eldre mennesker da de går på flest medisiner og er mest sårbare for bivirkninger. Om du skal ha med deg medisiner på reisen er det forskjellige ting du må være oppmerksom på. Man skal ha med en erklæring som forteller at medtatt narkotikaklassifisert medisin kun er til privat bruk.


Eksempler på dette er medisiner som inneholder sentralstimulerende stoffer, som Concerta, Equasym og Ritalin. Apoteket må utstede én attest for hvert av de narkotiske legemidlene som den reisende skal ha med på reisen. Attesten utstedes på grunnlag av resept eller på bakgrunn av apotekets ekspedisjonshistorikk for den aktuelle kunden.


Flere reisesaker på db. Det er overraskende, for reglene er ikke nye, sier.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg