tirsdag 19. desember 2017

Diare små barn

Diare små barn

Akutt diaré vil si at avføringen plutselig blir løsere og kommer hyppigere enn normalt. Små barn kan bli dehydrerte raskt. Små slurker hvert femte minutt er bedre enn å prøve å få dem til å drikke mye på en gang. Antibiotika virker kun på bakterieinfeksjoner, så de hjelper vanligvis ikke ved diaré.


Diare små barn

Leger anbefaler ikke diarédempende medisiner som loperamid. Disse legemidlene kan ha uheldige bivirkninger for barn. Olavs Hospital i Trondheim. Spedbarn, småbarn og eldre har størst risiko. Imidlertid er de fleste tilfeller av akutt diaré hos barn vanligvis ikke alvorlige og løses innen få dager uten medisinsk inngrep.


Hva forårsaker diaré hos små barn ? Hovedårsaken til diaré hos barn under år er viral gastroenteritt. Noen barn kan få diare og magesmerter etter å ha spist en spesiell matvare de er allergiske mot. Elveblest, astma og tett nese kan opptre samtidig. Melkeintoleranse kan gi diare , luft i magen og kolikksmerter. Avføringen lukter surt.


Diare små barn

Når barn smittes av visse virus som gir magesjau, farang eller gastroenteritt som er det medisinske navnet, starter det gjerne med høy feber, kvalme, oppkast og etterhvert også diare. Ofte fortsetter barnet å ha diare noen dager eller opp til en uke etter at feberen er borte. Diare hos barn Hva er diare hos barn ? Ofte vil barnet også kaste opp og ha feber. Tarmens opptak av vann kan også forstyrres av forskjellige ting. Barn kan ha tynn avføring uten at det av den grunn er snakk om diaré.


Væsketap og uttørring er det farligste ved diaré. Det kan gjøre deg sliten, søvnig og i verste fall gi bevissthetstap og død. Du har feber og dårlig allmenntilstand. Virusinfeksjon i tarmen er en vanlig årsak til diaré og oppkast. Infeksjonen kan ramme alle aldersgrupper, men den er alvorligst hos små barn (hos spedbarn under måneder forekommer tarminfeksjon sjeldent).


Diare små barn

På samme måte som forkjølelse er også virusinfeksjon i tarmen vanligst om vinteren, men tilstanden forekommer i alle årstider. Ved kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse bør barnet holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt. Dette er på grunn av risikoen for å smitte andre barn. Ved dehydrering (mørk urin, slapp, tørst og tørr i munnen). Ved diaré hos barn under måneder.


Kilder: Helsebiblioteket, Helsenorge. Norsk helseinformatikk for helsepersonell, Felleskatalogen og Norsk elektronisk legehåndbok. Hvis man mister mye vann og ikke klarer å holde på vannet, bør du gå til lege. Spesielt hvis det gjelder kronisk syke voksne eller små barn , råder Valeur. Diaré med kraftige magesmerter.


Hvis du opplever andre ubehageligheter som akutte magesmerter, feber eller blod i avføring bør du også gå til lege. Infeksjon med rotavirus er hovedårsaken til at småbarn får diaré og oppkast verden over. Hos små barn kan mageinfeksjonen være dødelig. Vaksinen mot viruset har ført til færre dødsfall som følge av sykdommen. Uttørring hos små barn skjer raskere enn hos hos større barn.


Flere faresignaler, som bør medføre legekontakt: - Barnets almenntilstand er betydelig påvirket. Oppkast hos barn Hvorfor kaster barnet mitt opp? Den vanligste årsaken til oppkast hos barn er mageinfeksjoner. I slike tilfeller er oppkastet ledsaget av diare og feber.


Mageinfeksjonen skyldes som regel virus, og går vanligvis over etter et par dager. Faren ved diaré hos små barn er væsketapet og forskyvninger i kroppens saltbalanse. Væske-tapet øker også ved feber og oppkast.


Ved uttørring kan barnet bli sløvt, uvanlig trett og det er sparsomt med urin. Da er det grunn til legekontakt. Akutt magesyke skyldes vanligvis en virusinfeksjon i tarmen. Forstoppelse defineres som treg, hard eller sjelden avføring.


Men til tross for at barnet egentlig er forstoppet, kan det gå ofte på toalettet for å ha avføring. Det kan da være at det kommer bare små mengder hver gang og at tømmingen er ufullstendig. Tilstanden er ikke uvanlig.


Hyppigst opptrer forstoppelse hos barn i 2-års alderen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg