torsdag 21. desember 2017

Smerte i albuen

Smerte i albuen

Albuesmerter er smerter i eller i området rundt albuen. De skyldes oftest skader eller overbelastninger. Det å ha vondt i albuen kan ofte linkes til en overbelastning over lengre ti eller traume. Vondt i albuen er en plage som hovedsakelig rammer de innen idrett og de med repetitive arbeidsbevegelser i arbeidslivet. Muskelsmerter i albuen kan være meget plagsomt og kan føre til smerter og problemer også i nærliggende strukturer.


Smerte i albuen

Albuen er et relativt komplekst ledd. Det er sammensatt av tre knokler. Humerus (overarmsbenet), ulna (det største av det to underarmsknoklene) og radius. Disse tre knoklene kommer sammen og danner tre mindre ledd som til sammen utgjør albueleddet. Det at leddet er utformet på denne måten muliggjør stor bevegelsesfrihet i underarmen.


Hvis skulderen ikke kan dreje frit, er du nødt til at kompensere ved at overbruge musklerne i albuen , hvilket kan skabe en overbelastet albue. Akutte skader kjennetegnes ved plutselig innsettende smerte. Belastningsskader har ofte en annen presentasjon, der smerten øker gravis over tid. Det mest typiske symptomet er smerter i og rundt albuen som forverres ved bruk av hån for eksempel av å skrive på et tastatur.


Svært ofte er det også ømhet i muskulaturen rundt albuen. Smerte i albuen hos børn, efter f. ALTID undersøges – helst indenfor nogle få timer. Hvis du er plaget med tennisalbue vil smerten kunne bli verre hvis du klemmer på musklene, og musklene vil også kjennes stramme og knudrete ut. Sygehistorie Spørgsmål, som lægen kan stille: Har der været en skade? Dette betyr at en stiv og vond albue gjør det vanskelig å bruke den smertefulle armen til daglige gjøremål.


Av og til kan smerter i albuen ha årsak et annet ste såkalt referert smerte – eksempelvis fra nakke, skulder og håndledd. Det betyr at hele armens funksjon blir begrenset dersom albuen ikke fungerer optimalt, og det er vanskelig for kroppen å kompensere med andre ledd. Brudd er en vanlig årsak til nedsatt funksjon i albuen.


I samarbejde med Dorthe Brandborg Olsen, kiropraktor. Andre årsaker til smerte i albuen. Symptomene oppleves som skarp, stikkende smerte over knokkelen på utsiden av albuen. Tilstanden skyldes overbelastning i form av aktiviteter som innebærer gjentatte bøyninger i albuen og utoverrotasjon av hånden (håndflaten opp).


Tennisalbue er en tilstand som ikke bare rammer tennisspillere. Gir fremre albuesmerter og svekket kraft ved bøyning i albuen. Betennelse i festet til strekkesene på baksiden av albuen (tricepstendinose) Skyldes gjentatte bevegelser der albuen strekkes.


Smerte i albuen

Fysioterapeuten kan gi råd og veiledning og instruere i øvelser. Daglige strekk- og styrkeøvelser for albuefleksorer er ofte nyttige i behandlingen av golfalbue. Disse øvelsene bør ikke forårsake smerte , dersom øvelsene er smertefulle bør de avsluttes, men gjenopptaes så snart de kan tolereres og intensiteten bør derifra økes gradvis.


Etter hvert vil du også kjenne smerten når du hviler, og om natten. Dette er i mange tilfeller det som kalles musearm eller tennisalbue, som er betegnelser på en tendinopati (senebetennelse) i underarmen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg