mandag 11. desember 2017

Hva er en spiseforstyrrelse

En spiseforstyrrelse innebærer å være overopptatt av kropp, vekt og utseende, og føle seg styrt av slike tanker og følelser. Spiseforstyrrelser er psykiske lidelser. Den som har en spiseforstyrrelse har ikke bare vansker med å forholde seg til mat, men også til egne tanker og følelser, og ofte til andre mennesker. For en person med spiseforstyrrelse kan kroppen ha blitt et språk for å skape identitet og kontroll, samt regulere følelser, selvfølelse og livsproblemer.


Både psykologiske, sosiale og genetiske faktorer spiller inn, og det er beskrevet ulike disponerende, utløsende og opprettholdende forhold. Dersom du kjenner deg igjen i flere av symptomene ved spiseforstyrrelser, og tanker og følelser rundt mat og kropp opptar store deler av din ti er det fornuftig å søke hjelp.

Det kan være nyttig å skaffe seg informasjon og kunnskap om spiseforstyrrelser. Er du bekymret for noen med spiseforstyrrelse ? Er du pårørende til eller venn med noen som har en spiseforstyrrelse , kan det være vanskelig å vite hva du skal si eller hvordan hjelpe. Her er noen tips: Vær tydelig på at du er bekymret. Rådgivning om spiseforstyrrelser (ROS) nettros. ROS er en landsdekkende interesseorganisasjon som tilbyr støtte, råd og veiledning til de som sliter eller har slitt med en spiseforstyrrelse , og deres pårørende.


En person som har en spiseforstyrrelse , vil være overopptatt av mat og plages med konstante tanker om mat, spising, kropp og vekt. Andre sider av livet blir overskygget når svært mye tid og ressurser brukes på handlinger knyttet til mat og spising. Mistenker du at noen har en spiseforstyrrelse ?

Hvis du mistenker at noen du kjenner har en spiseforstyrrelse , kan det være lurt å tenke gjennom hva du ønsker å få ut av samtalen. Skaff god informasjon på forhån og ha samtalen på et rolig sted der man ikke kan bli avbrutt. Vær undrende, rolig og still åpne spørsmål.


Det er ikke uvanlig at matlysten er dårlig i perioder. Sammen kan dere vurdere hva slags hjelp som vil være riktig for deg. Hva påvirker matlysten? Nedenfor har vi samlet noen råd som kan være nyttige for veien videre. Jeg tror jeg har en spiseforstyrrelse – hva nå?


Det er både ensomt, unyttig og farlig å sitte alene med så alvorlige problemer. Gjennom å snakke sammen, kan dere også komme frem til hvilken informasjon du som pårørende skal få og hva slags kontakt du skal ha med behandlere. Med det i tankene, kan det være lettere å forstå at en som sliter har behov for omsorg, kjærlighet og bekreftelse. Dette er ikke nødvendigvis tegn på en spiseforstyrrelse.


Men er du bekymret for at barnet ditt kan ha en spiseforstyrrelse , er det viktig at du viser støtte og tålmodighet. Bulimi er en sykdom de ikke kan hjelpe for. Som venn eller familiemedlem kan det være vanskelig å dele dine bekymringer med en du frykter har en spiseforstyrrelse. Dersom du mistenker at du selv eller en som står deg nær har en spiseforstyrrelse , er det viktig å snakke om det.


Både fordi det kan være med på å redusere skammen og ensomheten som gjerne følger med en spiseforstyrrelse , og fordi det ofte er første skritt på veien til å ta tak i problemet og bli frisk. På overflaten handler spiseforstyrrelser om mat, kropp og vekt.

De underliggende årsakene til at en person utvikler en spiseforstyrrelse , er det ofte sammensatte og vanskelige å få øye på. Lav selvfølelse er et kjennetegn hos mange som utvikler en spiseforstyrrelse. Tar tanker om mat, kropp og vekt for stor plass i livet?


Står du nær noen med en spiseforstyrrelse ? Hos ROS kan du snakke med noen som forstår. En person har en spiseforstyrrelse når tanker, følelser og atferd i forhold til mat, kropp og vekt begynner å begrense livsutfoldelsen og forringe livskvaliteten. Som en bakgrunn for denne artikkelen anbefales at du først leser vår artikkel om hva som er grunnen til at noen personer får en spiseforstyrrelse. Ambivalens omkring å skulle gi opp spiseforstyrrelsen.


Når man skal behandle en spiseforstyrrelse er det viktig å ha fokus på det som er de bakenforliggende grunnene til spiseforstyrrelsen. Hun eller han kjenner seg styrt av slike tanker og følelser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg