mandag 18. desember 2017

Kronisk lungesykdom

Pulsoksymeter for hjemmebruk, sykehus og institusjoner. Praktisk og nøyaktig. Kronisk obstruktiv lungesykdom , ofte forkortet til KOLS, er en samlediagnose for en rekke nært beslektede sykdommer med kronisk og mer eller mindre irreversibel nedsettelse av lungefunksjonen. Over av KOLS-syke er eller har vært røykere.


En kronisk betennelsesreaksjon skader bronkiene og vevet i lungene. Sykdommen utvikler seg langsomt, og for personer som ikke trener, kan sykdommen ha kommet langt før de merker at pusten eller kondisjonen er svekket. Dette er det beste du kan gjøre for deg selv dersom du har kronisk obstruktiv lungesykdom. Både hoste, oppspytt og pustevansker blir bedre hvis du slutter å røyke!


Styrking av muskler i armer og bein og bedret kondisjon, gir bedre livskvalitet og større fysisk kapasitet hos personer med KOLS. Det viser seg at det er mer kronisk enn vi hadde håpet på, men det gjør også at litt flere brikker faller på plass, så for meg er det også en veldig stor lettelse, sier Mette-Marit til NRK. For å vurdere utvikling av hypoksemi, mulige respirasjonsrelaterte symptomer og forhindre flyrelaterte medisinske hendelser, har enkelte pasienter med kronisk lungesykdom behov for medisinsk vurdering og råd i forbindelse med at de planlegger flyreise. De aller fleste lungepasientene kan reise med fly, men noen trenger oksygentilskudd.


I noen tilfeller kjenner man ikke årsaken. Cystisk fibrose er en arvelig, kronisk lungesykdom som medfører økt dannelse av seigt slim i luftveiene. Lungekreft er den fjerde hyppigste kreftformen i Norge og den som tar flest liv. Karsykdommer som blodpropp og forhøyet blodtrykk i lungekretsløpet er andre årsaker til lungesykdom.


Nasjonalt register for kronisk obstruktiv lungesykdom. Mestad K, Gjerdevik M, Govertsen AK, et al. Sin D Wu LL, Man SFP. The relationship between reduced lung function and cardiovascular mortality: a population-based study and a systematic review of the literature. De første tegnene på kols er kronisk hoste og oppspytt om morgenen i tillegg til tung pust ved fysisk anstrengelse.


Kronisk lungesykdom

Ved en mer alvorlig tilstand kan en få pusteproblemer også i hvile. En kro-nisk sykdom må du leve med resten av livet. Ofte er det tyngst den første tiden. Det påvirker lungene og gjør det vanskelig å puste.


Dette medfører problemer med å utføre daglige oppgaver, som truer livskvaliteten vår. Resultatene viste følgende: E-sigarettbrukere hadde ganger økt risiko for å utvikle kronisk lungesykdom. Tobakksrøykere økte sin risiko med 6. Og de som brukte begge produktene, hadde en økt risiko på 3. Interstitiell lungesykdom (ILD) angriper vevet i lungene omkring de luftholdige lungeblærene (interstitium) og kan utvikle seg til lungefibrose via autoimmune mekanismer ved revmatiske sykdommer. Interstitium består av forskjellige strukturer (alveolært epitel, lunge kapillært endotel, basalmembran, perivaskulær – og peri-lymfatisk lymfe).


Pasienter med kronisk lungesykdom , inkludert pasienter som behandles med langtids oksygentilskudd (LTOT), reiser med fly. Alle tre er rammet av kronisk lungefibrose. Sykdommen begrenser livet mitt veldig mye, både fysisk og sosialt, sier hun. Det er en alvorlig lungesykdom og gir varig nedsatt lungefunksjon. Kols, kronisk obstruktiv lungesykdom , er en samlebetegnelse på en gruppe kroniske lungesykdommer som bl.


KOLS er en samlebetegnelse på lungesykdom med kronisk bronkitt og emfysem. Ved KOLS har pasienten en kronisk obstruktiv luftveisobstruksjon som ikke er reversibel. Dette er i motsetning til astma som er en reversibel lidelse. Astmatikere kan altså bli bedre og ha lange perioder der man er helt frisk.


Kronisk lungesykdom

Kjennetegn for KOLS er kronisk obstruktiv bronkiolitt og emfysem. Den kroniske inflammasjonen i perifere luftveier og gradvis destruksjon av alveolene resulterer i fibroseutvikling og avsmalning av luftveiene, opphopning av sekret og slim og utvikling av luftlommer.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg