mandag 3. august 2015

Hodepine oppkast

Har vært og fått fotografert hue, og der er ikke noe galt. Nå oppstår problemet som regel hver lørdag og søndag,. Er på job, ikke vært sykemeldt, og jeg holder på å bli GAL. Hodepine Hva vet vi?


Vanlig hodepine krever ikke legebehandling, men enkelte mennesker kan være så plaget av hodepine at det er fornuftig å undersøke dem.

Migrene-pasienter har ofte bruk for medisinsk behandling. Det store flertallet av hodepiner er benigne, men mange kan være plagsomme og derfor føre til kontakt med legevakt. Det er viktig for legevaktlegen å finne de pasientene som presenterer seg med hodepinesymptomer som kan være forårsaket av annen sykdom (sekundære hodepiner ) med potensielt alvorlig forløp. En mann i 60-årene ble innlagt etter et døgns sykehistorie med hodepine , kvalme og oppkast.


Etter første undersøkelse i akuttmottak ble det vurdert at det var liten mistanke om alvorlig bakenforliggende sykdom, men han ble innlagt for observasjon og smertelindring. Forhold utløsende hodepine og oppkast er typisk enten internt, som følge av en forstyrrelse eller ubalanse i kroppen, eller ekstern, som stammer fra en forekomst utenfor kroppen. Akutt hodepine er ikke entydig definert i vanlige klassifikasjonssystemer, som klassifikasjonene til International Headache Society (IHS) eller International Association for the study of Pain (IASP).


Akutt hodepine rammer de aller fleste fra tid til annen, og oftest i form av spenningshodepine, men det kan også skyldes mer alvorlige tilstander.

I denne artikkelen kan du lese om mulige årsaker til akutte hodepiner og om når du bør ta kontakt med lege. Svimmelhet er ikke uvanlig og oppkast forekommer sjelden i forbindelse med denne typen hodepine. Les mer om spenningshodepine på NHI. Denne type hodepine rammer to til tre av hundre barn før skolealder. Antall barn som rammes, stiger med årene og spenningshodepine blir etter hvert den vanligste formen for hodepine.


Alle symptomene er på ene halvdelen av kroppen. Forskjellen på drypp og hjerneslag er at ved drypp går symptomene tilbake igjen innen det har gått timer. Kvalme, oppkast , ustøhet og synsforstyrrelse?


Bevegelsesforstyrrelser? Hørselstap, øresus, trykk i øret? Klinisk undersøkelse. Autonome symptomer? Nevrologisk status. Spesielt: Ustøhet og gange? Koordinasjon og falltendens?


Noen av oss har hyppige hodepiner som kan være utløst av mange forskjellige årsaker, mens andre har nesten aldri vondt i hodet. Dersom du er plaget med hodepine , er det viktig at du finner ut hva grunnen kan være.

Nedenfor finner du en oversikt over forskjellige typer hodepine. Ofte begynner den vagt, for så å bli ensidig, pulserende, skarp og kraftig. Spenningshodepine starter vanligvis som en episodisk hodepine. Den kan imidlertid utvikle seg til en kronisk tilstand der hodepinen ikke synes å ha sammenheng med noen åpenbare psykologiske faktorer. Omtrent prosent av alle hodepiner er av denne typen og prosent av pasientene er kvinner.


Alt etter hvor svulsten sitter. Senere, når svulsten har vokst seg større og hevelsen rundt den tiltatt oppstår hodepinen (og evt kvalme og oppkast ), og denne blir sterkere når trykket i hodet øker, det vil si når du bøyer hodet nedover, hoster, nyser, bruker magemusklene på toalettet osv. Resch utdyper: – Uforklarlig og kontinuerlig vektnedgang, eventuelt manglende oppgang ettersom barnet vokser i lengde. Når er hodepine farlig? Hvis du får noen av symptomene nedenfor må du straks kontakte lege: - Plutselig sterk hodepine med kvalme, brekninger eller oppkast - Bevissthetsendring (du føler deg sløv, blir vanskelig å vekke eller komme i kontakt med).


Høy feber og nakkestivhet (haken kan ikke legges på brystet). Denne hodepinen kan også ledsages av kvalme, oppkast , lys- og lydskyhet, men i mindre grad enn ved migrene. Ofte er hodepinen lokalisert i ansikt og rundt øynene samt tinning.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg