torsdag 13. august 2015

Hva er alzheimer

Alzheimers sykdom er en kronisk hjernesykdom, og den vanligste årsaken til demens. De første symptomene på Alzheimer er vanligvis problemer med hukommelse, språk og evne til å orientere seg. Dagliglivets gjøremål blir vanskeligere, men med god støtte fra omgivelsene og helse- og omsorgstjenestene er det mulig å ha et godt liv. Herav er det et mindre prosentantall - sirka – - som lider av Alzheimer demens.


VANLIGST HOS ELDRE: Alzheimers er en sykdom flest rammes av i alderes år eller eldre.

Men også yngre pasienter rammes, noen under år. Foreløpig finnes det heller ingen behandling som kan reversere Alzheimer , men noen medikamenter kan bedre hukommelsen midlertidig i de tidlige fasene av sykdommen. Det første tegn på demens er vanligvis økende glemsomhet.


Det starter med at man ikke husker småting, som hva de gjorde i går. Det er særlig korttidshukommelsen som rammes. Etter hvert svekkes orienteringssansen for tid og ste og man vet ikke hvilke dag det er , i tillegg kan man gå seg vill eller bli lett forvirret.


Demens er en kronisk og vanligvis gradvis forverrende sykdom i hjernen. Den fører til tap av intellektuelle funksjoner og endret atferd.

Typiske symptomer er svekket hukommelse, konsentrasjonsvansker, tap av dømmekraft, nedsatt evne til planlegging, nedsatt orienteringsevne, språkvansker og nedsatt funksjon i det daglige liv. Denne fasen kalles mild kognitiv svikt, og det kan være en risikofaktor for utvikling av demens. Tidlige tegn på demens. Den friske hjernen består av millioner av nerveceller som er forbundet med hverandre.


Slike celler kalles nevroner. Nevroner kommuniserer vedvarende med hverandre ved å sende signaler gjennom fangarm-liknende forbindelser som vi kaller aksoner og dendritter. Demens rammer ikke bare den som blir syk, men hele nettverket til personen. Heldigvis er det flere ting du kan gjøre for å takle utfordringer knyttet til demens.


De ferskeste innenriksnyhetene. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Men hva er det konkret som skjer i hjernen – og som gjør at man til slutt dør?


Prosessen som fører til døden, er avhengig av hva som er den direkte årsaken til demens. I tillegg til redusert hukommelse for hendelser som har skjedd i nær forti som er et kjernesymptom ved demens, vil den som har demens vanligvis også ha problemer med verbalt språk, enten å finne ord eller å forstå kompliserte utsagn. Der finnes andre årsaker til demens også, f. Hva er årsaken til alzheimers sykdom?


I de fleste tilfeller kjenner vi ikke årsaken. Både arvelige og miljømessige forhold kan være årsaken.

Hvordan kan man stille diagnosen om man har mistanke om demenssykdom? Hvilken behandling tilbyr man ved demenssykdom? Lanes og Olsen hos Grosvold. Hva sier personene i filmen om det å være nær pårørende til en som har en demenssykdom?


Demens inndeles i lett, moderat eller alvorlig demens. Det finnes mange årsaker til demens. Andre vanlige typer er vaskulær demens og Lewy legeme-demens.


De får symptomer som ligner på Alzheimer , som gjerne starter med at personen får problemer med å lære nye ting, mens det hun derimot har holdt på med i et langt yrkesliv, har hun ingen problemer med å huske i starten av demenstilstanden. Du behøver ikke nødvendigvis å kaste på deg treningstøyet for å løpe deg en lang tur for å holde deg i form. Aktiviteter som å luke i hagen kan være nok for å bli litt svett, noe som igjen har en positiv effekt for å forebygge hjernesykdommer som Alzheimers og demens. Mange har jobbet lenge med å finne årsakene til Alzheimer og hva vi kan gjøre for å unngå eller bremse sykdommen. Anders Fugelli og professor i kjemi, John Sigurd Svendsen, selskapet Pharmasum Therapeutics.


NY BOK AV IVER MYSTERU biolog dr.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg