mandag 24. august 2015

Luftveisinfeksjon

En luftveisinfeksjon er vanlig og som regel helt ufarlig. Men når trenger du å oppsøke lege, egentlig? En øvre luftveisinfeksjon er et annet uttrykk for å si at man er forkjølet. En forkjølelse er en mild infeksjon i nese og hals.


Under normal pusting passerer luft gjennom nesen, luftrøret, bronkiene og etterhvert ned i stadig trangere luftveier.

Flere mekanismer i luftveiene skal forhindre at fremmedlegemer og organismer trenger inn i lungene der de kan forårsake sykdom. Ofte en forutgående øvre luftveisinfeksjon. Generelle sykdomstegn som irritabilitet og redusert fødeinntak.


I tillegg hoste, moderat eller ingen feber (vanligvis under 3°C), respirasjonsbesvær med rask og overflatisk pust, ekspiratorisk stridor, piping i brystet, inndragninger (jugulære, subcostale og interkostale) og eventuelt cyanose (særlig perioralt). Disse varer ofte i 2-dager, mens hosten kan vare lenger. Gul eller grønn farge på snørr og slim er ikke tegn på bakteriell infeksjon.


Luftveisinfeksjon er en akutt betennelse i luftveiene som er forårsaket av bakterier eller virus.

Det skilles mellom øvre og nedre luftveisinfeksjoner: Øvre luftveisinfeksjon er infeksjon i nese, hals, ører og bihuler. Faktisk er uker gjennomsnittlig varighet av hosten ved en bronkitt, f. Her finner du faktaopplysninger om infeksjoner, hvordan de smitter, inkubasjonsti vanlige symptomer og mikroorganismer som forårsaker dem. Tørrhoste over lengre tid.


Ved behov for rask, enkel og trygg legehjelp kan du kontakte lege på nett. Hvis oppspyttet ditt er farget. Tilstanden kommer ofte i kjølvannet av en øvre luftveisinfeksjon (forkjølelse), og er en type nedre luftveisinfeksjon. I en studie med deltakere fant man at guaifenisin ikke hemmet capsaicinindusert hosterefleks hos friske frivillige, men dempet hosterefleksen hos personer med viral øvre luftveisinfeksjon etter tilsvarende capsaicinprovokasjon.


Akutt bronkitt forekommer oftest om høsten og vinteren. Behandling med inhalasjon av glukokortikoider har også vist motstridende resultater på hoste. Prognose: Smittsom luftveisinfeksjon kan enten gå over av seg selv etter få dager eller gi langvarig sjukdom. Dyr som har tilbakefall og vedvarende pus-tebesvær, har dårlig prognose både når det gjelder produksjon og dyrevelferd.


Lungene er i slike tilfeller påført varige og store skader. Mycoplasma bovis infeksjoner har dårlig prognose. Gjennomsnittlig øvre luftveisinfeksjon varer fra en uke til dager.

Målsetning Det er ikke definert et optimalt nivå for bruk av antibiotika, men det er en målsetning å redusere unødvendig bruk av antibiotika. Et strakstiltak mot begynnende luftveisinfeksjon (virusinfeksjon) er å sette opp temperaturen i det infiserte vevet (slimhinnene) så mye som mulig så lenge som nødvendig. Tilstanden oppstår som regel i etterkant av en øvre luftveisinfeksjon , som for eksempel forkjølelse. Les mer hos Apotek 1. Betegnelsene IKA (ikke klassifisert annet sted) og INA (ikke nærmere angitt) i en prosedyretekst karakteriserer samlegrupper av prosedyrer som mangler spesifikke prosedyrekoder.


Lungebetennelse, eller pneumoni, er en nedre luftveisinfeksjon som setter seg i lungene. Typiske symptomer er tung pust, hoste, og brystsmerter. Ukompliserte urinveisinfeksjoner, det vil si blærekatarr hos ikke-gravide og ellers friske kvinner som ikke er spesielt utsatt for infeksjon, går ofte over av seg selv i løpet av tre dager til en uke.


Dessverre klarte ikke nettleseren din å kopiere lenken til utklippsbordet. Urinveisinfeksjon er en betennelsesprosess i urinveiene fremkalt av spesielle mikroorganismer, vanligvis tarmbakterier. Den vanligste bakterien er Escherichia coli, men andre bakterier kan også forårsake infeksjon. De halvsyke kan virke som arbeidsplassens helter der de snufser seg gjennom arbeidsdagen. Men ofte skaper de bare mer trøbbel for deg og de andre på jobb med snørret eller spysyken sin.


Kronisk bronkitt, som nesten alltid er forårsaket av røyking, er en besværlig sykdom med svært langvarig betennelse i luftveiene som gir hoste. Som gjelder storhjernen. Enzym som bryter ned legemidler til andre stoffer. Hver dag gir Finansavisen deg nyheter og Trygve Hegnars leder og gode råd.


Stor lørdagsavis hver helg! Ingen norsk avis dekker børsnyheter som oss. FinnKode er oppslagsverk for medisinske koder.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg