tirsdag 18. august 2015

Smerte skulder

Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt. Målet med behandlingen er å dempe smerten samt å drive betennelsen tilbake. I første omgang er det viktig med tilpasning av fysisk aktivitet for å unngå aktivitetene som utløser eller forverrer smerte.


Samtidig bør du unngå å holde armen i ro. Da stivner skulderen, og det kan ta lang tid og gi deg mye plager å få opp bevegeligheten. Det er sykdommer i en rekke andre organer som kan gi skuldersmerter via referert smerte.

Referert smerte skyldes at nerver som går fra et sted i kroppen, for eksempel et organ, samles i en nervecelle eller i ryggmargen. Et kjent eksempel på dette er at man kan få smerter i venstre arm ved hjerteinfarkt. Skarp smerte i skulderen når en løfter armen sideveis og opp, særlig over skulderhøyde.


Smerter om natten, spesielt ved ligging på skulder. Verk i overarmen rett nedenfor skulderen, noen ganger helt ned til underarm og hånd. Hoven, varm og øm muskulatur. Ved akutt innsettende smerte anbefales det å kjøle ned området med en ispose. For å unngå frostskade bør du pakke isposen inn i et håndkle.


Har du slimposebetennelse, anbefales avlastning, smertestillende legemidler (NSAIDs) eller kortisoninjeksjon.

Smertestillende legemidler kan hjelpe mot skuldersmerter. Hva kan årsaken være til at jeg har smerter i nakke, skulder og armer? Det kompliserte samspillet mellom nakke- skulder -arm gjør at smerter her er utbredt. De er vanskelig å avgrense og kan utløses av mange grunner.


De vanligste årsakene til smerter i skuldrene eller bryst er overbelastning eller senebetennelse. Våre fysioterapeuter kan hjelpe deg med å finne årsaken til dine plager og gi deg rett behandling. Betennelse i skulder Når man snakker om en betennelse er det viktig å skille mellom en infeksjon (bakteriell) og en betennelse (ikke bakteriell) i muskel, sener eller leddstrukturer.


En bakteriell infeksjon i skulder regionen er meget alvorlig og man har ofte feber og redusert allmenntilstand som trenger rask medisinsk behandling. Senebetennelse i skulder kan gi smerter i skulder og armen. Skuldersmertene blir gjerne verre ved bevegelse og det kan være vondt å løfte armen. Når skal jeg oppsøke hjelp ved smerter i skulder ? Når du har lest gjennom symptomer ved skuldersmerter er det viktig å stille seg spørsmålet når man skal oppsøke hjelp. Vi ser at flere og flere velger kiropraktorer til å vurdere og behandle sine skulderplager på en trygg og effektiv måte.


Større operative inngrep i skulder , brystkasse eller nakke kan også være årsak til diagnosen. Det er like mange menn som kvinner som får frossen skulder. Noen kan utvikle frossen skulder i både høyre og venstre skulder.


Få profesjonell hjelp med dine plager i skulder og krageben! En vond skulder kan oppleves så hemmende at det går ut over funksjons- og arbeidsevnen.

Derfor utreder, behandler og finner vi årsaker til disse plagene. Smerte og annen ubehagsfølelse i brystet er en vanlig, viktig og noen ganger vanskelig problemstilling. Differensialdiagnosene er mange og omfatter tilstander i alle organene i toraks og abdomen, samt panikkangst. Alvorlighetsgraden varierer betydelig, fra helt godartet til akutt livstruende og umiddelbart behandlingstrengende sykdom. På tegningen er vist de tre viktigste sensoriske ledningsbanene i ryggmargen.


Smertenervene forløper i tractus spinothalamicus (ryggmargs- og thalamusstrengen, blått), som omkobles i bakhornet og i thalamus. Bakstrengbanene (svart) fører bl. Likevel ser man svært ofte at den grunnleggende årsaken skyldes endret funksjon i en eller flere av skulderens viktige samarbeidspartnere.


Skulder og nakke samarbeider om en rekke oppgaver, og skulder bør også derfor alltid evalueres som mulig bidragsyter til nakkesmerter med utstrålende smerter til arm. Man skal heller ikke glemme at utstrålende smerter i arm, kan være tegn på underliggende sykdom. Dysfunksjon og irritasjon av muskelen og senen kan medvirke til såkalt referert smerte der man opplever å ha vondt andre steder enn der muskelen er lokalisert. Infraspinatus og omkringliggende vev kan ha flere utstrålingsområder (se bildet under) og man ser at utstrålingsområdene inkluderer forsiden av skulder og overarm, og videre ut i underarm og hånd. Det kan være vanskelig å finne ut om små barn har smerter, fordi de ikke kan beskrive smerten eller fortelle hvor det gjør vondt.


Men barn kan føle like mye smerte som voksne. Barn har også ofte vansker med å lokalisere smerte , f. Ledkapselbetændelse (kapsulitis, frossen skulder ) Udgør ca.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg