tirsdag 11. august 2015

Mellomørebetennelse hos voksne

Treff andre voksne på møteplassen for oss over 4 og år. Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Mellomørebetennelse. Hos barn med nedsatt hørsel som følge av sekretorisk otitt, kan man sette inn ventilasjonsrør (dren) i trommehinnen.


Inngrepet gjøres i narkose. Røret sikrer den ventilasjon av mellomøret som normalt skal skje gjennom øretrompeten. Røret faller vanligvis ut av seg selv innen et år etter operasjonen. Les videre for å lære mer om ulike årsaker, og om når du bør ta kontakt med lege.


Voksne skal behandles med antibiotika straks. De fleste leger er nå forsiktige med å skrive ut antibiotika til barn. Ved bruk av antibiotika er fem dagers behandling vanligvis nok. Dette kalles antibiotikaresistens. Både bakterier og virus kan gi mellomørebetennelse.


Hos de fleste går altså ørebetennelsene over av seg selv. Men den kan også bli kronisk. Den kan gi langvarige plager med væske i mellomøret (sekretorisk ørebetennelse), som først og fremst får innvirkning på hørsel.


Hvis trommehinnen sprekker, eller den blir punktert hos en øre-nese-hals-lege, renner betennelsen (pusset) ut, og symptomene forsvinner ofte. Det betyr ikke noe for hørselen etterpå, om trommehinnen er sprukket av seg selv, eller om den er blitt punktert. Kronisk mellomørebetennelse forekommer oftere hos personer som har hatt mange tilfeller av akutt mellomørebetennelse som barn, eller som har vært mye plaget med væskedannelse i ørene.


Tilstanden er sjelden i den vestlige verden. Sekretorisk mellomørebetennelse er vanligst hos barn, men rammer også ungdom og iblant voksne. Hvordan skal man behandle ørebetennelse? Studier viser at etter trendash;fire dagers sykdom blir.


Tilbagevendende mellemørebetændelse hos voksne forårsaget af forstørrede strukturer i øre, hals eller næsen såsom de tynde knogleplader i næsehulens sidevægge (muslingeben) eller næsepolypper kan fjernes kirurgisk eller mindskes i størrelse. De fleste forbinder gulsott med nyfødte babyer, men voksne kan ha tilstanden også. Gulsott er når hud og membraner (for eksempel det hvite i øynene) slår en gulaktig eller en gul-brun farge fordi for mye av den kjemiske bilirubin sirkulerer i blodet. Hos voksne indikerer gulsott en underliggende medisinsk problem, for eksempel leverskade. Ved sekretorisk otitt hos voksne , særlig hvis den er ensidig, må tumor i nesesvelget utelukkes.


Tilheler vanligvis spontant i løpet av uker til måneder. Det er dette som forårsaker smertene. I de fleste tilfeller er behandlingen for otitis media hos voksne lik behandling for tilstanden hos barn. I noen tilfeller kan imidlertid en lege anbefale en vente-og-se periode som varer i en dag eller to før behandling.


Sykdommen er vanligvis selvbegrensende. Alvorlige komplikasjoner ses hos ca. I motsetning til kronisk mellomørebetennelse er sekretorisk mellomørebetennelse (steril væske i mellomøret) svært vanlig hos barn, for eksempel i forbindelse med forkjølelse. Funnene viser at denne typen ørebetennelse ikke er forbundet med nedsatt hørsel, øresus og svimmelhet i voksen alder. Hos alle andre, også pasienter som ikke får antibiotika, avtales kontroll hos fastlege etter 8–uker.


Mellomørebetennelse hos voksne

Informasjon til pasient. Pasienten bes ta ny kontakt med lege hvis smertene varer mer enn to døgn etter oppstart av behandling hos barn år og tre døgn hos barn år. Høyt hodeleie under søvn kan bidra til å dempe smertene.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg