fredag 28. august 2015

Hva er kosthold

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Kosthold er forbruket av matvarer over en viss periode. Ernæring er det faget som beskriver kroppens behov for energi og andre næringsstoffer, samt hvilke matvarer som bidrar med disse næringsstoffene, og hvordan disse fordøyes og omsettes gjennom fysiologiske og biokjemiske prosesser. Et sunt kosthold er viktig for oss alle til å forebygge utvikling av livsstilssykdommer.


Ved risikotilstander som diabetes, høyt blodtrykk og høye fettstoffer i blodet (lipider), er betydningen av et sunt kosthold spesielt viktig.

I det som er den hittil største og mest omfattende studien om individuell respons på mat, har forfatterne funnet betydelige og overraskende forskjeller i hvordan deltagerne fordøyde fett og karbohydrater - forskjeller man så selv hos identiske tvillinger. Hva du spiser kan ha stor innvirkning på helse og velvære. Et såkalt anti-inflammatorisk kosthold kan være spesielt nyttig for deg som opplever stor stressbelastning og som har sykdommer relatert til immunsystemet. Her gir vi deg oppdaterte råd om hva et anti-inflammatorisk kosthold innebærer.


Informasjonen på helsenorge. Møt julematen med god samvittighet Desember måned er i gang. Vi nærmer oss julen med stormskritt.

Uansett hva årsaken er til at man kutter ut melk, er det viktig å vite hvordan man kan dekke behovet for næringsstoffer. Du vet sannsynligvis at et usunt kosthold ikke er bra for helsen din. Hvis man spiser usunt som ung, fortsetter man ofte med det som voksen. Derfor er det bra for deg å utvikle gode matvaner allerede nå.


Hva er et balansert kosthold ? Hvordan kan jeg klare å ha et sunt kosthold ? Fornuftig kosthold. Et fornuftig kosthold vil kunne bidra til god helse og trivsel. Inntak av variert og komplett sammensatt kost i hele levetiden er avgjørende for helse og velvære. Samfunnsøkonomiske beregninger av tiltak innen kosthold og fysisk aktivitet. Et kosthold med 25–energiprosent total fett, mindre enn energiprosent mettet fett og transfett og mindre enn 2milligram kolesterol, reduserer risiko for koronar hjertesykdom (som hjertesvikt).


Et kosthold rikt på kostfiber (mer enn gram per dag) reduserer risiko for koronar hjertesykdom, hjerte- og karsykdommer. Hva vi spør om, og hvem vi spør, vil gi oss ulike svar. Slik er det også i forskningen.


Under følger det forslag og anbefalinger for hva som kan være greit å tenke på når du velger hva du skal spise. Dette er komplekst.

Maten bør inneholde: Fiber i form av grove kornprodukter, fullkornsvarianter av pasta og ris, grønnsaker og belgvekster. Beregne klimaavtrykk av kosthold og hvordan det kan minskes. Regn ut hvordan energiinnhold og innhold av næringsstoffer endrer seg. Et nettsted for alle som har interesse for, eller spørsmål om mat, vekt, helse, ernæring og livsstil. Her finner du informasjon om fremmedstoffer og tilsetningsstoffer i mat.


Samt oppsummert forskning på kosthold og ernæring. Når jeg skal fortelle og rådgi om et sunt kosthold og en sunn livsstil, snakker jeg alltid mye om dette med å spise variert. Gjør du det, vil du få i deg de forskjellige næringsstoffene som kroppen trenger og som gjør at kroppen er mer fornøyd og fungerer bedre.


Men, hva vil det si å spise variert? Først er det imidlertid nødvendig å etablere en forståelse av hva et sunt og miljømessig bærekraftig kosthold faktisk er. Siden vektreduksjon har potensial til å redusere urinsyrenivået, og et kosthold med redusert innhold av raffinerte karbohydrater (og dermed ofte mer fett) er mer effektivt for vektreduksjon enn mer karbohydratrike kosthold , kan dette synes å komme i konflikt med de potensielt negative effektene av fettrik mat på urinsyreanfallsrisiko.


Ha et variert kosthold med mye grønnsaker, frukt og bær, grove kornprodukter og fisk, og begrensede mengder bearbeidet kjøtt, rødt kjøtt, salt og sukker. Sunn hverdagsmat og et variert kosthold gir deg et godt grunnlag for god helse, og bidrar til at du får i deg næringsstoffene du trenger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg