mandag 17. august 2015

Smittsom lungebetennelse

I de tilfellene hvor det er klare tegn til lungebetennelse , og pasienten fremstår syk, vil antibiotika føre til bedring i løpet av en ukes tid. Likevel er mykoplasma lungebetennelse i de fleste tilfellene mindre alvorlig enn den mest vanlige lungebetennelsen som forårsakes av bakteriearten pneumokokker. Lungevevet vil si lungeblærene (alveolene), der den livsviktige transporten av oksygen fra luft til blod foregår. Når lungevevet blir betent, kan det bli tyngre å puste.


Typiske symptomer er tung pust, hoste, og brystsmerter.

Lungebetennelse , eller pneumoni, er en nedre luftveisinfeksjon som setter seg i lungene. Det blir vanskelig å puste, og. Den smitter ved at en syk hoster, og deretter får du bakterien ned i luftveiene når du trekker pusten. Det finnes et spesielt virus (RSV), som kan gi helt små barn en smittsom og alvorlig lungebetennelse. Den kalles ofte atypisk lungebetennelse , da man gjerne ikke får så høy feber og andre typiske symptomer som ved alminnelig lungebetennelse.


Hvorfor får man infeksjon med mycoplasma pneumonia? Denne lungebetennelse -varianten er nok den mest smittsomme, og man er mest smittsom i starten av sykdomsforløpet, forklarer Tangen, men understreker at hvorvidt man blir smittet og syk avhenger i stor grad av mottakeren selv. Små barn, eldre, kronisk syke og de med nedsatt immunforsvar er helt klart mest utsatt.

Mycoplasmainfeksjon er smittsom. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Med atypisk lungebetennelse forstår man vanligvis enten klamydialungebetennelse eller mycoplasmalungebetennelse. Begge typer er svært vanlige, og dette er ofte lettere sykdommer enn den vanlige lungebetennelsen som oftest skyldes pneumokokker. Men forløpet er ofte mer langdrygt.


Du er nå ikke smittebærende, siden du bruker antibiotika. Mange av de vanlige bakteriene som kan gi lungebetennelse , sitter ofte i nese og svelg på forhånd. Virus gir svært sjelden lungebetennelse. Egenpleie ved lungebetennelse. Hvis du får lungebetennelse , skal du unngå fysiske anstrengelser og sørge for rikelig med hvile.


Anstrengelse øker pustehastigheten og hvis du har hoste vil den forverres. Hva er lungebetennelse ? Betennelse i lungene kan skyldes både bakterier og virus. Hoste og feber er typisk, og det kan også være smerter i brystet. Symptomer og forløp.


De fleste sykdomsforløpene er milde med feber, influensliknende symptomer, hodepine, sår hals og.

Hvis man er svekket og kaster opp, kan man risikere å puste inn mageinnhold som kan gi en kjemisk lungebetennelse. Vanlige symptomene er hoste, feber og tung pust. En bakterieinfeksjon skal behandles med antibiotika. Forebyggende vaksine anbefales til eldre over år. Enkelte grupper har høyere risiko for å få lungebetennelse.


KOLS-pasienter eller pasienter som bruker steroider m. Sykdommer som luftveisinfeksjoner, bihulebetennelse eller bronkitt kan også utvikle seg til lungebetennelse. Laboratoriet vil vanligvis gi svar på prøven i løpet av et par dager. Hvis mengden av antistoffer er steget i 2. Den typen er ikke smittsom.


I mer sjeldne tilfeller skyldes den virus, og den typen kan smitte. Sykdommen er mildere enn vanlig lungebetennelse , men kan være langtekkelig og vanskelig å bli kvitt. Smittsom lungebetennelse.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg