onsdag 5. august 2015

Prolaps i ryggen

Søk Fortere, Bedre og Smartere her! Nerverotsmerter ved prolaps er en sykdom der et skiveprolaps i ryggen irriterer eller trykker på en eller flere nerverøtter. Mest kjent er betegnelsen isjias, som er en bestemt form for rotsmerter der prolapset presser på isjiasnerven. Behandling av prolaps i ryggen.


Det finnes ingen umiddelbar effektiv behandling for prolaps i ryggen og behandling fokuserer hovedsakelig på å kontrollere symptomene.

Symptomer på prolaps. Invaliditetsgraden kan variere betydelig hos en person med prolaps i ryggen. Fra ingen ryggsmerter til voldsomme smerter som behandles med morfin. Pasienten har ofte problem med sitte, og smerten øker med mye fysisk aktivitet. Smerten er ofte avhengig av aktivitet.


Dette er forøvrig ikke sant. Mekaniske faktorer som hard belastning på ryggen , dårlig holdning og sittevaner spiller sannsynlig en viss rolle, men trolig mindre enn arv og genetikk. Selv om det foreligger et prolaps i ryggen , er det ikke dermed sagt at dette gir personen plager.

I verste fall kan du brekke et ryggbein eller få en nerveskade. Nervene som går ned i beina, og sender informasjon til muskler og led går ut mellom ryggvirvlene. Et prolaps har betegnelse etter det nivået det stammer fra i ryggen.


I svært sjeldne tilfeller kan en prolaps trykke på de nervegreinene som går fra ryggmargen til urinblæra (cauda equina). Du kan stå opp av sengen når du er våken av narkosen. Fysioterapeut ved avdelingen vil veilede deg i forhold til aktivitet.


Et slikt trykk skaper en betennelsesreaksjon som kan utløse en betydelig irritasjon av nerven, noe som gir utstrålende smerter, redusert følesans og eventuelt lammelser i bestemte muskelgrupper. Egeninnsats for å holde ryggen bra. Selv om man etter operasjonen blir kvitt smertene, er det VELDIG viktig å huske på at ryggen nå er litt svekket, og at man må ta vare på ryggen i ettertid. Man bør også unngå overvekt. Dersom man har prolaps i ryggen , vil en av skivene (annulus fibrosis) sprekke, og geléinnholdet i skiven presses ut gjennom sprekken.


Det er som regel korsryggen som rammes av prolaps , men det kan også oppstå høyere opp på ryggen eller i nakken. Ikke alle smerter i korsryggen er prolaps. Sykdommen er meget sjelden hos barn og unge mennesker. Det rammer menn litt hyppigere enn kvinner.


Vekten synes ikke å ha noen særlig betydning. Heldigvis blir de fleste bra av seg selv innen seks uker.

For noen er operasjon det riktige. Før operasjon av prolaps. En prolaps skal i utgangspunktet ikke opereres. Prolaps er ofte svært smertefull. Det er indikasjon for operasjon når man ikke blir bra etter en periode på et par måneder, eller ved forverring.


Utstrålende smerte fra ryggen til bena kan være forårsaket av et trykk mot en nerverot i ryggkanalen. Mange blir bra av seg selv. Alle mennesker får en eller annen grad av slitasjeforandringer i ryggen med årene.


Ryggen får stor belastning gjennom livet. Mellomvirvelskivene blir også slitt, og det kan føre til svakhet i bruskringen i skivene slik at det flytende innhold kommer ut. Når dette skjer, dannes prolaps.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg