tirsdag 18. august 2015

Brød sammalt hvete

Godt nybakt brød eller rundstykker dufter himmelsk, la deg friste her. Topp med gule og sorte sesamfrø. Se oppskriften her. Deilig rett på 1-2-3! Ekstra godt med rosiner.

Eltefritt og enkelt. Hvetemel er det mest brukte melet, det inneholder mest glutendannende protein, som er viktig for å deigen til å bli sammenhengende og smidig og til et brød som hever seg og ikke smuldrer. Begynn alltid med de grove melsortene når du baker. Hele korn av hvete eller rug bør bløtlegges før de brukes i deigen.


Bakeriet i Lom står bak denne oppskriften som viser deg trinn for trinn hvordan du lager gode grovbrød. Hvert år selges tusenvis av brød over disken i det koselige Bakeriet i Lom. Nå deler vi Morten Schakendas gode oppskrift med deg.

Av denne oppskriften får du enten små eller store brød. Dette brødet har mest fint mel i seg, men også litt litt sammalt hvete og rug. Jeg synes det gir brødet en veldig saftig og god smak! Oppskrift på eltefritt brød med hvete og rug brød.


Smeltet meierismør til å smøre formene. Smør formene med meierismør. Bland alt det tørre. Tilsett vann og elt i minutter.


Sammalt mel produseres i mange varierende finhetsgrader, for eksempel fint, mellomgrovt og grovt. Det er like mye fiber og næringsstoffer i sammalt hvete finmalt, og sammalt hvete grovmalt. Sammalt mel inneholder mer kostfiber, vitaminer, mineraler og antioksidanter enn siktet mel, fordi disse næringsstoffene finnes i skallet på kornet. Del dem evt i to før de legges i fryseboksen og ta opp brød for 1-dager av gangen. Hell varmt vann over helkornene og la det stå i vel time.


Kornene kan også ligge i kalt vann over natten. Deigen skal eltes godt for hånd eller med en kjøkkenmaskin på laveste hastighet. Settes til heving i ca.

Melet er malt av renset korn i en blanding av forskjellige hvetesorter for å oppnå en bestemt kvalitet. Sammalt hvete grov består av alle kornets bestanddeler. Relativt grovmalt hvetemel. Brukes til flere typer grovbrød.


Pensle gjerne med litt vann og strø over litt sammalt hvetemel. Så den oppskriften kommer vi til å bruke fler ganger! Siktet spelt fungerte nok fint som siktet hvetemel-erstatning med tanke på å få et ikke altfor tungt brød. Designer og blogger Maria Skappel har oppskriften på verdens enkleste og beste brød. Selve bakingen tar kun fem minutter.


Her er det bare å røre alt sammen! Brødet er sunt, godt og veldig enkelt. Jeg varierer innholdet etter hva jeg har i skapet. Så lenge forholdet mellom vått og tørt stemmer, kan du omtrent ha oppi hva som helst, sier. Men brødet alene er ikke nok.


Man bør se på hele livsstilen sin, sier Torill. Hun peker videre på at det også er mye rimeligere å bake brødet selv. Det er ganske mye å spare på det, sier hun og presenterer følgende oppskrift som gir tre store grove rugbrød.


Brød er ikke bare tomme kalorier og raske karbohydrater.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg