mandag 10. august 2015

Kols sykdom

Kols er en sykdom som gir ulike symptomer. Har du først utviklet kols , kan ikke medikamenter eller annen behandling reparere den tapte lungefunksjonen. Røykestopp kan bremse en ytterligere forverrelse av sykdommen og tap av lungefunksjon. Legemidler og trening kan lindre symptomene. Overvektige kols -pasienter vil ha nytte av vektreduksjon.


Alle anbefales regelmessig fysisk aktivitet og sunne livsvaner.

Behandling av kols kan forøvrig skje ved bruk av en rekke ulike medisiner og andre tiltak. Ingen medisiner kan helbrede sykdommen , men de kan lette symptomer og plager. Sykdommen utvikler seg langsomt, og for personer som ikke trener, kan sykdommen ha kommet langt før de merker at pusten eller kondisjonen er svekket.


Røyking er den vanligste årsaken til kols. Risikoen øker med økende tobakksforbruk og antall røykeår. Over av de som har kols røyker eller har røkt.


Kols , kronisk obstruktiv lungesykdom, samlebetegnelse på sykdommer i lunger og bronkier som medfører en vedvarende forsnevring av bronkiene, og som dermed begrenser luftstrømmens hastighet når man puster, særlig når man puster luften ut av lungene (ekspirasjon). På grunn av den sterke relasjonen til røyking kalles sykdommen noen ganger for røykelunger, men denne betegnelsen er misvisende, da man godt kan få sykdommen selv om man ikke har røyket. Mange pasienter med kols bruker antakelig for mye medisiner.

Vi foreslår en forenklet behandlingsalgoritme for pasienter i stabil fase. I mange år var både forskningen og håndteringen av kronisk obstruktiv lungesykdom ( kols ) hemmet av at ulike organisasjoner for lungesykdommer hadde egne definisjoner, inndelinger og behandlingsalgoritmer for sykdommen. Den kroniske inflammasjonen i perifere luftveier og gradvis destruksjon av alveolene resulterer i fibroseutvikling og avsmalning av luftveiene, opphopning av sekret og slim og utvikling av luftlommer. Omtrent til av den norske befolkningen har KOLS. Sykdommen er sjelden før 40-års alder, men deretter stiger forekomsten fram mot år.


LES OGSÅ: Mykoplasma lungebetennelse gir langvarig tørrhoste. Mange med KOLS sliter med følelsen av å ikke få puste. Dette kan man også få medisiner for slik at man ikke kjenner seg så kortpustet, og slipper følelsen av angst for å ikke få puste. Behandlingen av KOLS -pasienter dreier seg primært om å bremse videre utvikling av tilstanden og behandling av sykdommens komplikasjoner, gjennom blant annet lungefysioterapi.


Hos de fleste pasientene sees en gradvis forverring av sykdommen etterhvert som pasientene blir eldre. KOLS er en kronisk sykdom , som ikke kan kureres. Pulsoksymeter for hjemmebruk, sykehus og institusjoner. Praktisk og nøyaktig. KOLS kjennetegnes ved varig nedsatt lungefunksjon, trange luftveier og tung pust.


Kronisk obstruktiv lungesykdom ( kols ) er en sykdom som kan gi betydelig funksjonshemming. De første tegnene på kols er kronisk hoste og oppspytt om morgenen i tillegg til tung pust ved fysisk anstrengelse. Ved en mer alvorlig tilstand kan en få pusteproblemer også i hvile.


Sykdommen kan gi utslag i lunger, hu led øyne, lymfeknuter og andre organer. I tillegg vil du føle deg trøtt, slapp og ofte gå ned i vekt.

KOLS utvikler seg over mange år, og de fleste som får KOLS , er eldre enn år. KOLS betyr å leve med dårlig pust. Det medfører at man ikke klarer å være like aktiv som man kanskje ønsker, men fysisk aktivitet er likevel en viktig del av behandlingen.


KOLS gir ofte også psykiske reaksjoner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg