torsdag 13. august 2015

Prolaps i ryggen behandling

Konservativ behandling (IKKE Kirurgi) Det er ingen ting i veien for å behandle et prolaps så lenge man gjør dette på riktig måte. Som regel benytter kiropraktoren traksjonsbehandling i kombinasjon med manipulasjonsteknikker for å bedre leddfunksjonen rundt prolapset. Behandling av prolaps i ryggen.


Det finnes ingen umiddelbar effektiv behandling for prolaps i ryggen og behandling fokuserer hovedsakelig på å kontrollere symptomene. Et prolaps i ryggen kan være svært smertefullt, men symptomene vil typisk trekke seg tilbake spontant i løpet av noen uker.

Det gir utstrålende smerter nedover i beinet. Ved prolaps (isjas) i ryggen gir man i starten ingen aktiv behandling , men avventer og ser hvordan tilstanden utvikler seg. Prolaps i ryggen er et vanlig fenomen. Dette er forøvrig ikke sant. Før operasjon av prolaps.


En prolaps skal i utgangspunktet ikke opereres. Mange blir bra av seg selv.

Arvelig disponering er sannsynligvis den viktigste enkeltfaktoren. Smerten kan stråle fra ryggen ned i hofte, lår, legg og fot. Sammen med smerten kan man også oppleve nummenhetsfølelse i huden, prikkinger og kraftsvikt i muskulatur.


Ryggsmerte, uten utstråling til ben, blir sjelden bedre av operativ behandling for lumbalt prolaps. Nygaar overlege, professor og leder av Nasjonal kompetansetjeneste for kirurgisk behandling av rygg og nakkesykdommer. Selv om man snakker om en skiveutglidning, er det ingenting i ryggraden som har glidd ut av stilling. Mekaniske faktorer som hard belastning på ryggen , dårlig holdning og sittevaner spiller sannsynlig en viss rolle, men trolig mindre enn arv og genetikk. Selv om det foreligger et prolaps i ryggen , er det ikke dermed sagt at dette gir personen plager.


En fysioterapeut kan gi deg råd om hvordan du kan beskytte ryggen når du løfter tungt eller sitter lenge. Ofte vil symptomene gå over i løpet av noen uker. I begynnelsen kan man trenge ro og avlastning av ryggen , men det er viktig å komme i gang med normal aktivitet så raskt som mulig. Unngå øvelser som gir smerter.


Smertene er sterke og smertestillende tabletter eller avlastning av ryggen ikke er nok. Det er indikasjon for operasjon når man ikke blir bra etter en periode på et par måneder, eller ved forverring. Du merker økende problem med nedsatt muskelkraft.

Du får problemer med vannlating eller blir nummen i skrittet (det kan skyldes et stort prolaps som trykker på nervene til blære og endetarm, og må opereres raskt). Tro det eller ei, dette blir bedre av seg selv med tid. Et prolaps med nerveirritasjon kan ta opptil måneder før en er smertefri. I noen tilfeller tar det lenger tid. Når man har nervesmerter er det normalt at symptomene varierer veldig fra tid til annen.


Det er ikke unormalt å bli engstelig for å bevege seg eller trene etter å ha fått en prolaps i ryggen. Tidligere ble smerter i ryggen behandlet med sengeleie, men forskning og erfaring viser at det å være i bevegelse faktisk bidrar til at prolapsen tilheler bedre. Heldigvis blir de fleste bra av seg selv innen seks uker.


For noen er operasjon det riktige. I svært sjeldne tilfeller kan en prolaps trykke på de nervegreinene som går fra ryggmargen til urinblæra (cauda equina).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg