onsdag 19. august 2015

Borrelia vaksine

Om diagnosen stilles sent kan det bli varige skader. Europa, Sentral-Europa og i deler av Sverige. Det kan ta flere uker eller måneder før symptomene oppstår.


Sykdommen kalles også Lymes sykdom. De aller fleste flåttbitt fører ikke til sykdom.

Ny flått- vaksine på vei Gjør barn og de fleste voksne immune. Forskerne har trolig funnet den første vaksinen som er effektiv mot alle borrelia -bakteriene. Symptomlistene må lesast som det dei faktisk er – samandrag av symptom som er rapportert frå pasientar med sikker Lyme borreliose. Ingen vil kjenne seg att i alle symptoma.


Legen vil kun sjeldent vaksinere, og det anbefales ikke at man gir antibiotika forebyggende mot borrelia hvis du er blitt bitt av en skogflått, da langt de fleste skogflåtter ikke bærer borrelia -bakterien. Hunder får nå tilbud om vaksine mot borrelia. Dersom det er mistanke om ACA, bør det i første omgang tas en blodprøve og teste for borrelia -spesifikke antistoffer.

Pasienter med ACA har oftest høye antistoffverdier. Tredje fase kan gå over år og gi alvorlige langtidsplager fra hu ledd eller nervesystem. Det finnes ingen vaksine mot borreliose. Noen ganger kan borrelia -infeksjon opptre måneder til år etter smitte hos personer som har gått udiagnostisert og ikke fått behandling med antibiotika.


Supplement til eksisterende tiltak. Andersen understreker at dette ikke er en vaksine mot flått, men en vaksine som virker kun mot borrelia -bakterien. Tidligere fantes det en borrelia-vaksine , men denne ble trukket fra markedet da den viste liten effekt mot typen som var vanlig i Norge.


Medisinsk prognose. Det er derfor fortsatt viktig å benytte seg. Et ukomplisert flåttbitt blir symptomfritt innen få dager etter at flåtten er fjernet. Etter riktig antibiotika forventes en eventuell borrelia -infeksjon å gå over uten videre komplikasjoner. For raskere immunrespons kan den første og andre dosen gis med ukers mellomrom.


For personer over år og personer med immunsvikt anbefaler Folkehelseinstituttet at grunnvaksinasjon består av doser. Den vanligste sykdommen fra flåttbitt er borreliose, som det ikke finnes noen vaksine for. Deretter gir årlige revaksinasjoner og da holder det med vaksine i året.


Det tar én måned fra hunden får grunnvaksinen til immuniteten begynner, og denne varer i ett år fra grunnvaksinen er gitt.

Alle hunder som er utsatt for å få flåttbitt kan bli infisert med borrelia -bakterier. Borrelia og TBE-viruset. OspA-heterogenitet var ikke denne vaksinen effektiv mot B. Den ga også flere bivirkninger og ble trukket tilbake fra markedet. Man arbeider imidlertid fortsatt med å utvikle en effektiv vaksine som kan dekke de vanlige genospesies.


Lyme Disease, Lyme borreliose, borreliose – og flere. Antistoffer kan typisk påvises 2-uker etter smitten, men av og til kan det gå opp til uker. Flåttvaksinen beskytter kun mot skogflåttencefalitt, IKKE mot borrelia. Relativt mange får smerter, hevelse og rødhet rundt instikksstedet, men dette går over i løpet av få dager.


Kortvarig feber er vanlig hos barn etter første dose. Flåttbårne sykdommer er en type zoonose, det vil si infeksjonssykdommer som kan overføres mellom dyr og mennesker. De smitter via blodsugere som flått og mygg.


Når disse først tar et blodmåltid hos et smittet dyr, og siden hos et menneske eller et husdyr, kan smittestoffet følge med. Hvis du bor eller ferierer på Sør-Østlandet bør du vurdere vaksine mot skogflåttencefalitt (TBE) som overføres med flått. På Sør-Østlandet anbefaler vi særlig vaksinen til deg som ferdes mye i skog og mark.


Skogflåttvaksinen, som går under navnet TBE- vaksine , er ikke nødvendig hvis du bare oppholder deg i Norge. I tillegg til andre forebyggende tiltak (se faktaboks) anbefaler Folkehelseinstituttet at det bør vurderes å gi TBE- vaksine til barn og voksne som ofte blir bitt av flått langs kysten i disse fylkene. Vaksine mot skogflått. TBE må ikke forveksles med bakteriesykdommen borreliose.


Denne sykdommen overføres også gjennom flåttbitt. Men mot borreliose finnes det ikke vaksine. Risikoen for å bli smittet med TBE-virus er lavere enn for å bli smittet med borrelia.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg