onsdag 12. august 2015

Betennelse i kinnet

Har vært forkjølet lenge, med tett nese (grønt). Har også hatt vond hoste, men det begynner å gi seg. Vet jeg også har tett nese pga graviditet. Så det er ekstra ille.


Bruker Otrivin og lignende preparater. Er ikke så komfortabel med saltvann. I går begynte det å ve. Tannervebetennelse er en betennelse (inflammasjon) i den levende tannerven som er så fremskreden at kroppens immunforsvar ikke kan bekjempe tilstanden selv.


Ved tannrotbetennelse, også kalt rotspissbetennelse, er tannerven dø og det er bakterier inne i tannrøttene. Det medfører at benet omkring tannrøttene til den rammede tannen brytes ned. Vondt i kinnet og kinnsmerter kan være smertefullt og også gi følgeplager som hodepine. Rosacea er en vanlig, varig hudlidelse, med kronisk betennelse i huden i ansiktet.


Betennelse i kinnet

Symptomene er rødhet, flushing og betennelse , spesielt på kinn, nese, panne og hake. Det begynner ofte i alderen 30–5 og rammer flere kvinner enn menn, forklarer kosmetisk sykepleier Pia Cernic ved Akademiklinikken. Når smertene setter inn for fullt, virker heller ikke tabeletter (har fått Ibumetin 6mg og Paracet). Lurte derfor på om det kunne være betennelse i f. Men blodprøver hos lege var fine.


Det virker som smertene blir utløst av trekk eller kulde, og de sitter i venstre side av ansiktet. Etter hvert, og det behøver ikke at gå så mange dager eller uker etter at hullet i tannemaljen har oppstått, blir det også en betennelse omkring selve tannroten. Smertene er sterke og dunkende.


Kinnet og den ene siden av ansiktet hovner opp. Samtidig betennelse i kjertelen er ikke uvanlig. Vanlige symptomer ved akutt perikoronitt vil være tidligere ubehag i området, økende smerte og senere hevelse i kinnet , eventuelt i bakre del av munngulvet, utvikling av markert trismus, senere dysfagi, feber og redusert allmenntilstand. En aktuell differensialdiagnose til akutt perikoronitt med spredning, kan være peritonsillær abscess.


I ukene etterpå hovnet kinnet på venstre side opp og hun ble henvist til Sørlandet sykehus i Arendal. Heller ikke legene ved sykehuset mente det var noe annet enn betennelse. Dette er etter all sannsynlighet en godartet forandring.


De aller vanligste forandringene er såkalte fibromer, eller bindevevsknuter og de kan typisk komme etter mekanisk påvirkning, som at man av og til har tygd seg litt i kinnet. Dernest finnes det spyttkjertelsvulster som kan komme i dette området. Hevelse er en reaksjon på infeksjon som ofte er forårsaket av betennelse i tannen.


Denne tilstanden forekommer ved infeksjon i munnhulen og skjer blant annet pga. Munnhulesykdommer er sykdommer i tennene, tannkjøttet, tennenes festeapparat, munnslimhinnen, de store og små spyttkjertlene, samt kjeveknoklene. Det kan være en veldig farlig tilstand.


Betennelse i kinnet

Sykdommene kan være av rent lokal natur, ledd i en generell sykdom eller konsekvens av en fysisk skade. Rødhet og hevelse ( betennelse ) der byllen er. Ettersom infeksjonen blir verre, kan hevelsen spre seg og påvirke større deler av munnen. Personer med en abscess langsmed tennene, får ofte hevelse før de kjenner smerter.


Ingen vet hva som forårsaker disse små, smertefulle blemmene man får på innsiden av munnen, men de kan utløses av blant annet allergi, betennelse , hormoner, stress og vitaminmangel. After oppstår på tungen, i kinnet og til og med på tannkjøttet, og varer som regel en uke eller to. Kliniske tegn ved vondt i ansiktet og ansiktsmerter – Hevelse kan forekomme rundt et traume eller ved en infeksjon.


Målet med behandlingen av en tannbyll er å tømme tannbyllen, fjerne betennelsen og finne frem til årsaken. I første omgang sikter behandlingen på å fjerne tannbyllen ved å drenere betennelsen, stoppe spredningen og dannelsen av ytterligere betennelse. Der skjæres hull på tannbyllen, så betennelsen kan få renne ut. Tegningen viser en jeksel som er angrepet av periodontitt.


En slik betennelse kan vedvare i mange år uten at pasienten merker det, og kan føre til at tannen løsner og går tapt. En del av roten har mistet forbindelsen med kjevebenet (nede til høyre på bildet).

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg