mandag 3. august 2015

Barn med adhd

Symptomene ved ADHD kan deles i to hovedtyper: uoppmerksomhet og hyperaktiv-impulsiv atferd. Disse symptomene må påvirke barnets funksjonsevne i høy grad i minst to sosiale miljøer - vanligvis hjemme og på skolen. For barn med ADHD vil ikke alltid vanlig barneoppdragelse strekke til. Dette skyldes at ADHD er en funksjonsvanske som kan medfører at oppdragelsen blir krevende. Det er godt dokumentert at det finnes en rekke tiltak som er til nytte for barn og unge med ADHD.


Personer med ADHD har ofte mye uro i hender og føtter.

På skolen kan for eksempel barn med ADHD forlate plassen sin i timen og løpe omkring. Barn og unge voksne med ADHD kjemper ofte med sitt selvbilde, vanskelige forhold til andre mennesker og underpresterer på skolen eller i arbeid. Andre navn på ADHD er hyperkinetiske forstyrrelser og oppmerksomhetsforstyrrelser.


I dag brukes betegnelsen ADHD stadig oftere fordi begrepet beskriver ganske godt hva det dreier seg om. Ifølge Norsk helseinformatikk kan voksne som ikke fikk ADHD -diagnosen som barn , utvikle mer åpenbare symptomer senere i livet. Diagnostiske kjennetegn for ADHD er de samme for barn , ungdom og voksne, men konkrete eksempler og ytringsformer vil variere med alder, sier leder Geir Øgrim, leder av ADHD Norges fagråd. Barn med ADHD har en svikt med hensyn til å kunne sortere stimuli utenfra og impulser innenfra.


Støtten fra omgivelsene er grunnleggende viktig. Det at lærer tar dette på alvor kan gjøre stor forskjell i livet til et barn.

Barn : I Norge regner Sosial- og helsedirektoratet med at 3-prosent av barn og unge under år har ADHD , det innebærer at det i gjennomsnitt er ett barn med ADHD i hver skoleklasse. Mye av fokuset er på førskolebarn. Vi er interessert i barn og ADHD fordi det er en folkehelseutfordring.


Dette er situasjoner et barn med ADHD kan befinne seg i til stadighet, uten å lære av konsekvensene. De utsetter dermed seg selv for fare gang på gang, sier Aase. Les også: Derfor har barn mareritt. Aktive barn med sprellende føtter og gøyale påfunn er noe de fleste foreldre ser på som positivt. ADHD - barn er praktisk talt like intelligente som vanlige unger, men siden nervesystemet ikke er så finjustert som vanlig, er signalene som innprenter varige hukommelsesspor svakere.


Dermed blir det vanskeligere å se konsekvensene av egne handlinger, og å lære en helt normal adferd. Kunnskap om ADHD , og hvordan ADHD kan observeres, gir mulighet for å utvikle gode tiltak for det enkelte barn. Symptomene kan forstyrre omgivelsene, og gis ofte mye oppmerksomhet i skole og hjem. Barn med ADHD opptrer på en måte som kan gi vansker for dem både hjemme og på skolen, mesteparten av tiden.


De kan ha problemer med å konsentrere seg, er ofte svært aktive og handler ofte impulsivt. Eventuelt kan dette tas opp med helsesøster eller andre fagpersoner som er involvert, slik at behovet for videre utredning kan vurderes. Hyperaktivitet hos ADHD - barn kan være selvbehandling – Funnene våre kan tyde på at hyperaktivitet ikke er noe man bør undertrykke, men tvert imot at økt fysisk aktivitet for disse barna kan være en form for behandling, sier forsker.


I hvilken alder kan diagnose stilles? Det kan være vanskelig å diagnostisere ADHD hos barn før fylte år, siden små barn generelt har lav konsentrasjonsevne og fordi atferden deres omfatter perioder med høy aktivitet og impulsivitet. Alle som arbeider med barn i skolen har møtt eller vil møte elever med ADHD.

Om lag prosent av barn og unge med ADHD har fortsatt funksjonsvansker som voksne. Mange kan ha god nytte av medisinering også som voksne. Vanlige medisiner er atomoksetin (Strattera) eller metylfenidat (for eksempel Ritalin, Equasym, Concerta).


Metylfenidat er et sentralstimulerende middel. Hva er adhd hos barn ? ADHD er en forkortelse for diagnosen Attention Deficit Hyperactivity Disorder, det vil si forstyrrelser av oppmerksomhet, aktivitet og impulsivitet. Barn med oppmerksomhetsproblemer og overaktivitet ble beskrevet første gang for mer enn 1år siden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg