onsdag 19. august 2015

Urolige bein

En halv million nordmenn kan være plaget av rastløse bein. Men mange har ikke fått diagnosen. De ferskeste innenriksnyhetene. Hold deg oppdatert med ABC Nyheter. Hva er rastløse bein ?

Tilstanden kalles også restless legs, urolige bein. Personer med denne tilstanden opplever episoder med plagsomt, uimotståelig behov eller trang til å bevege beina. Samtidig oppleves ofte ubehagelige følelser i tykkleggene, som kribling. Sifrol, Adartrel og Ropinirol) kan gi symptomlindring ved urolige bein.


Ved urolige bein gis det lavere doser enn ved Parkinsons sykdom, og dosen tas som regel kun om kvelden. Derfor sees det få bivirkninger. Levodopa-preparater kan også prøves, men disse viser seg ofte å forverre symptomene over tid.

Jeg har også skikkelige plager med urolige bein , samt at jeg også har det i venstre arm samtidig. Jeg blir helt sprø noen ganger. Ofte hjelper det med Ibux, men ikke alltid. Kvinnene var dobbelt så utsatte for lidelsen som menn, og da i særlig grad kvinner som hadde født.


Funnene tyder også på at jo flere barn en kvinne har født, desto mer sannsynlig er det at hun plages av urolige ben. Det viste seg at ca. Symptomer på rastløse bein. Personer med RLS føler ubehagelige følelser i beina, spesielt når de sitter eller ligger, ledsaget av en uimotståelig trang til å bevege armen eller benet.


Disse følelsene kan også påvirker armer, overkroppen, eller hodet, men det er sjelden. Ny medisin mot urolige ben. I april godkjente EU-kommisjonen legemiddelet Sifrol for behandling av disse plagene. Urolige bein - kjerringråd. De som har det vet hva det er snakk om.


Man får en uro og kribling i føttene som gjør at man ikke klarer å holde beina i ro. Syndromet karakteriseres av et sterkt ubehag i leggene som opptrer i hvile, oftest om kvelden og natten, og som forsvinner ved bevegelse. I Norge brukes den engelske betegnelsen restless legs, men tilstanden omtales også som urolige bein.

Vi mener at på norsk gir rastløse bein en bedre beskrivelse av syndromet. Rastløsheten oppstår gjerne om kvelden eller om natten, og kan være en betydelig årsak til søvnproblemer. Hyppigheten av tilstanden økes med alderen og forekommer som oftest hos kvinner. Oppleves ubehagelig kiling, kribling eller dirring i beina, spesielt om kvelden og på natten, kan det være Restless Legs Syndrome (RLS). Kvinner rammes fire ganger hyppigere enn menn av urolige bein - eller restless legs.


Plagene er også tilstede i våken tilstan og pasienten opplever dette som plagsomt. Kribling og uro i armer og ben kan være svært plagsomt. Den vanligste årsaken til slike plager er diagnosen urolige ben (restless legs). Ut fra de opplysninger du gir høres imidlertid dine plager ut til å være av en annen natur. Krampene kan være forårsaket av sykdommer i nervesystemet, men langt oftere kommer de som en følge av fysisk eller psykisk stress.


Enkelte opplever slike plager etter at de har trent eller vært i fysisk aktivitet. Mange er samtidig plaget med kribling i beina ( urolige bein , restless legs). Leggkramper er en svært vanlig tilstand. Jeg har akkurat testet venebalsam fra helsekosten også. Fikk tips om denne av en bestemor som sliter mye med urolige bein til vanlig.


Har du urolige bein ? For de fleste er det noe som kommer i perioder. Jeg meldte meg inn med en gang, forteller Britt Berntsen, som nå også er styreleder i foreningen. Foreningen rastløse bein er en uavhengig organisasjon for alle som berøres av rastløse bein. Alle som støtter Frbs formål, har rett til å bli medlem.


Foreningen skal spre kunnskap om Restless Legs-syndrom (RLS) og dens behandling, slik at foreningens medlemmer og andre med RLS oppnår symptomlindring og økt livskvalitet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg