torsdag 16. juli 2015

Tenner feber

Er det vondt å få tenner ? Tannfrembruddet skjer uten sår, men det kan gi trykk og kløe. Barnet kan bli irritabel og urolig. Noen kan ha nytte av en bitering av gummi som er god å tygge på, skånsom for tannkjøttet og lett å holde ren.


Noen mener også at det er økt sjanse for at tennene bryter frem hvis barnet allerede har feber.

Får barnet feber eller diaré? Tenner kommer i en alder hvor mange barn blir syke, gjerne for første gang. Og det er fort gjort å gi tennene skylden. Som regel er det ingen sammenheng.


Det man imidlertid er helt sikker på, er at barn ikke blir syke av å få tenner. Ingen av barna hadde høy feber – det vil si fra grader eller oppover. Studien ble senere understøttet av en annen undersøkelse, også publisert i Pediatrics, som fulgte seks måneder gamle barn til de var måneder.

Forskerne fant heller ikke denne gangen noe som tydet på at ankomst av tenner gir høy feber. Vi har sett at høy feber over tid kan forstyrre tannutviklingen i småbarnsårene, sier professor Nina J. Wang ved Det odontologiske fakultet ved Universitetet i Oslo. Det er ufarlig, men kan føre til litt tannkjøttsmerter. Men vi vet ikke nøyaktig hva som skjer, sier hun.


Det fremste symptomet er sikling. Det kan være en indirekte kobling mellom tannfrembrudd og feber. Det som du bør se etter er om feber stiger raskt. Da er det viktig med alle klærne av, vinduene opp og stikkpille. Dette hadde ingenting med tenner å gjøre, men jeg syns det dramatiseres så veldig med barn som har feber her.


Barn kan leke og styre på en hel dag med feber uten at det plager dem. Pass på nok å drikke, ikke for mye klær, gi paracet ved behov og følg med almenntilstanden. Melketannsettet består totalt av tenner. Mange foreldre knytter feber og slapphet hos barnet til frembrudd av tenner.


Det er imidlertid ikke påvist at tannfrembrudd i seg selv fører til sykdom.

Barn i ½–1½-årsalder er lett mottakelige for infeksjoner og har ikke så sjelden feber og nedsatt allmenntilstand. Teoriene om barn og tenner er mange, men er det hold i disse mytene? Barn som får tenner sent, får sterkere tenner.


Babyverden har spurt to tannpleiere. I dette tiden er smittefaren større dersom barnet er sammen med fremmede. De større søsknene har venner på besøk, og barnet har kanskje begynt i barnehage. Har mor og far hatt tannregulering, kommer småen også til å trenge det.


Man kan ha feber opp til 3-dager ved tannfremmbrudd. Skjer det at det oppstår betennelser når man får tenner som skal behandles med antibiotika el. Feber er ikke en sykdom i seg selv, men et vanlig tegn på sykdom. Feber defineres som en kroppstemperatur på °C eller mer målt i endetarmen.


Ved høy feber og redusert allmenntilstand kan det være aktuelt å bruke febernedsettende legemidler. Feber - og smertestillende legemidler med paracetamol kan gis dersom barnet har høy feber (over grader) og allmenntilstanden er redusert på grunn av for eksempel smerter. Dersom barnet får løs mage, gi ekstra drikke. Husk å børste tennene med fluortannkrem morgen og kveld fra første tann. Reseptfritt legemiddel.


Tanntrekking er en vanlig tannhelse-prosedyre som beskytter deg fra smerte og komplikasjoner forårsaket av usunne, råtne eller skadede tenner. Men hvor vellykket prosedyren er kommer ikke bare an på tannlegen som utfører den, men også på pasientens egenomsorg etter å ha fått trukket en tann. De permanente tenner utgjør et tannsett som skal holde resten av livet. Det er vanskelig å unngå at tennene blir mer gule med alderen – røyking, kaffe, te, rødvin, sukkertøy og brus kan særlig sette spor på dine tenner.


Tennene vil endre seg i takt med at du eldes. Opprettholdelsen av en god munnhygiene er med på å vedlikeholde tennene. Hva er årsaken til tannervebetennelse og tannrotbetennelse?


Det er ingen spesiell behandling av tilstanden hos barn, men det anbefales at tenner og tannkjøtt holdes rene ved hjelp av bomullspinner (ørepinner) eller fuktet klut. Tannervebetennelse oppstår oftest på grunn av et dypt hull i tannen (), som når helt inn til tannerven. Hos ellers friske voksne med feber og sykdomsfølelse er systemisk antiviral behandling sjelden indisert, men pasientens lege bør konsulteres i tvilstilfeller. Du kan lese mer om permanente tenner her. Feber foreligger når homeostasenivået for kroppstemperaturen er oppjustert til over 3°C på grunn av påvirkning av pyrogener.


Pyrogener kan dannes av virale og bakterielle infeksjoner samt av patologiske prosesser i kroppen, som cerebrale blødninger, traumer, autoimmune eller inflammatoriske sykdommer, malignitet og allergi. Melketenner begynner oftest å falle ut naturlig i en alder av år og blir etterfølgende løpene erstattet med det permanente tannsett bestående av opp til faste tenner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg