tirsdag 14. juli 2015

Hva bør man ikke spise når man er gravid

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Her følger en oversikt over hva du som gravid ikke bør spise og hva du bør være forsiktig med. Vi har ikke tatt med alkohol og tobakk, fordi vi ikke regner dette som matvarer. Men naturligvis bør du ikke benytte noen av delene i svangerskapet.


Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell. Dersom du er syk eller trenger medisinsk hjelp av andre grunner, bør du oppsøke fastlegen.

Ring 1når det er akutt og står om liv. Når du er gravid er det viktig å spise variert, slik at du får i deg alle næringsstoffene du trenger. Gravide behøver ikke å ta noen forholdsregler for å forebygge allergi hos barnet.


Medisiner og helsekostprodukter. Dette bør du være forsiktig med når du er gravid. Enkelte matvarer kan inneholde bakterier som er skadelige for barnet i magen, men ikke for den gravide. Det er viktig å huske på at risikoen for at det kan skade fosteret er svært liten, slik at man ikke blir for bekymret, men det er smart å ta noen forholdsregler.


Når du ammer er det ikke like mange begrensninger på hva du kan spise som da du var gravid , men noen få matvarer bør du likevel være forsiktig med. Noen matvarer bør du holde deg unna når du ammer, men husk at det er langt flere matvarer du som ammer faktisk kan og burde spise !

Maten du ikke skal spise når du er gravid. Man kommer langt med sunn fornuft og et sunt kosthol. Du kan bli smittet enten ved å ha direkte eller indirekte kontakt med katteavføring.


Listeriaer en bakterie som finnes naturlig i vann, jord og råvarer. Smittekilder kan være upasteurisert melk eller ost som er laget av upasteurisert melk. Melk rett fra kua er ikke pasteurisert og bør. Som gravid bør man heller ikke spise fiskelever, krabbeinnmat fra skallet (hvitt krabbekjøtt i klør og skallhus er trygt) eller eksotiske fisker som hai, sverdfisk, skater og fersk tunfisk (tunfisk på boks er trygt). Dette er hovedsakelig fordi man blir i dårligere stand til å ta vare på barn når man er påvirket av alkohol.


Norske myndigheter baserer dessuten sine anbefalinger på et føre-var-prinsipp, fordi man ikke vet helt sikkert hvor lite som skal til før barn tar skade av alkohol, legger hun til. Jeg har ikke tatt folat før jeg ble gravid. Nå er jeg i uke eller 7. Kan jeg spise reker og jordbær mens jeg er gravid ? Kan gravide spise kalkproduktet Calabash chalk? Hvor mye bør jeg gå opp i vekt i løpet av svangerskapet? Jeg er gravid og har halsbrann.


Er det noe spesielt jeg bør spise. Vitenskapskomiteen for mattrygghet har vurdert sushi som trygt for gravide , så det kan du fint spise. Hva skal gravide være særlig oppmerksom på når det gjelder tennene?

Unngå myke oster og muggost. Når man er gravid , er det mange ting å være oppmerksom på, glede seg til og bekymre seg over. Sett fra tannlegens synsvinkel er det viktig at alle tankene rundt graviditeten ikke går på bekostning av munnhygienen. Det finnes mat du bør unngå når du er gravid.


Enkelte typer ost, kjøtt og fisk kan inneholde bakterien listeria, parasitten toksoplasma eller mye miljøgifter. Dessuten bør du unngå store mengder kaffe, søtsaker og søt drikke som brus og saft. Man kan gjøre de samme tingene som før, i den grad man kjenner at man trives med det. Man kan spise som før, stort sett, men bør kanskje ha litt ekstra fokus på å spise og drikke sundt, hvis man ikke har hatt det fra før. Men rådene fra velmenende bestemødre eller diskusjonsforum på nett kan fort skape forvirring.


Har dere noen tips om en nettside eller hvor dere finner det ut ellers? Ikke spis for to En annen ting som er viktig å tenke på når det gjelder næring og graviditet, er at du faktisk ikke skal spise for to. Når du føler deg litt bedre, er det fint å prøve med litt lettfordøyelig mat.


Mat må nemlig til hvis du skal bli helt frisk igjen, selv om det ikke er det som frister aller mest: - Husk at hvis du ikke spiser , vil du føle deg kvalm og slapp lenger, legger hun til.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg