torsdag 30. juli 2015

Psykiske lidelser hos barn

Datagrunnlag: Norsk pasientregister. Vi vet ikke hva som ligger bak økningen i diagnostiserte psykiske lidelser hos tenåringsjenter. Presentasjon om forekomst av psykiske plager og lidelser.


Trenger du lysbilder til foredrag om psykisk helse? Denne presentasjonen er beregnet for fagfolk og andre som har behov for bakgrunnsstoff til bruk i foredrag: Forekomsten av psykiske plager og lidelser i befolkningen - stabil eller i endring? Depresjon hos barn og unge.

Vanlige symptomer er nedstemthet, irritabilitet, økt søvnbehov og manglende interesse for aktiviteter som barnet eller tenåringen vanligvis liker. Psykisk helse hos barnehagebarn. Regionsenter for barn og unges psykiske helse (RBUP) Øst og Sør har utviklet en elektronisk håndbok for oppsummert forskning om effekt av tiltak ved psykiske lidelser hos barn og unge (buphandboka.no).


Håndboken inneholder et oppdatert kunnskapsgrunnlag og kan være et nyttig verktøy for tjenestene. Bipolare lidelser har symptomer som store variasjoner i aktivitetsnivå og humør. Derfor stilles diagnosen ofte først mange år etter at sykdommen bryter ut.


Omsorgssvikt, mobbing, at foreldrene ruser seg eller blir syke kan gjøre noe med barn og unges psykiske helse. Barnets helhetlige livssituasjon skal vurderes. Barn bør henvises på grunnlag av forhold ved og rundt barnet som kan medføre en risiko for å utvikle en psykisk lidelse, ikke bare symptomer hos barnet.

Tvangslidelser (OCD) hos barn - En tvangslidelse gjør at du blir invadert av tanker du ikke ønsker å ha. Typisk er å tenke at ting er farlig, ekkelt, ubehagelig eller urenslig, og så må man foreta handlinger som overdreven vasking for å bli kvitt tankene, sier spesialist i pediatri og barne- og ungdomspsykiatri, Bernhard Weidle (bildet). Hos cirka halvparten av dem, av barn og unge, er symptomene så mange eller alvorlige at de kan sies å ha en psykisk lidelse. Pakkeforløp for psykiske lidelser , barn og unge, skal bidra til at du får helhetlig hjelp uten at du må vente unødig. I pakkeforløpet legges det til rette for at du skal få være med å bestemme i avgjørelser om din behandling, og for at beha.


Hun er psykolog og spesialist på angstlidelser hos barn , og jobber som forsker på Regionalt kunnskapssenter for barn og unge i Bergen (RKBU Vest). Angst hos barn - Utviklingsangst er normal angst som kan oppstå i perioder. Det kan forandre seg hva barn er redde for: mørket, monster eller noe de har sett på tv. Barn er forskjellige, av både temperament og lynne.


Med unntak av ADHD og autisme gis det sjelden diagnoser til barn i førskolealder, poengterer psykologen. Diagnostikk av psykiske plager hos små barn er en oppgave som tilhører spesialisthelsetjenesten. Ved hjelp av forskning, bred klinisk erfaring og en rekke praksisnære eksempler gir forfatteren svar på disse og flere spørsmål om alvorlige psykiske lidelser hos barn og unge.


Slik fremmer du barns psykiske helse i barnehagen. Graden av positive og nære relasjoner mellom barn og voksne forklarer hele prosent av forskjellene mellom barnehagene når det gjelder barns psykiske helse, skriver pedagogisk leder i Læringsverkstedet, Andrea Celin Werner. Den første undersøkelsen av psykiske lidelser hos barn i norske fosterhjem tegner et bekymringsfullt bilde. Både omsorgssvikt, flere plasseringer og fysisk eller psykisk vold i den opprinnelige familien øker risikoen for at barna rammes av psykiske lidelser. Det jeg dermed vil frem til med dette er: Lærere, barnehagetanter- og onkler, samt andre som jobber med barn og unge – noe så enkelt som en skolestil, kan være et alvorlig rop om hjelp fra et sårbart barn.


Forebygge psykiske problemer hos barn - og unge.

Barnepsykiatri, omfatter diagnostikk og behandling av psykiske lidelser og adferdsforstyrrelser hos barn frem til cirka års alder. Over denne alderen organiseres diagnostikk og behandling under ungdomspsykiatri der hvor dette tilbudet finnes. Nesten prosent av alle barn som deltok hadde to eller flere diagnoser på psykiske lidelser. Studien viste at kartleggingen av disse emosjonelle vanskene og atferdsvanskene var gyldig.


Eksempler er alvorlig sykdom, vedvarende smerter, gledeløse og konfliktfylte parforhol slit og problemer i forbindelse med ansvaret for små barn , en skilsmisse, et utilfredsstillende studie- eller arbeidsmiljø, langvarig arbeidsløshet eller økonomiske problemer. Kanskje deler søvnlidelser og psykiske lidelser de samme risikofaktorene. Kanskje vil et barn som viser tegn på angst eller en adferdsforstyrrelse, lett havne i en ond sirkel, der barnet havner i konflikt med de voksne, blir aktivert og får vansker med å sovne. Når barnehagen og skolen er go bidrar den til at alle barn og unge opplever omsorg, mestring, trivsel og læring.


Det fremmer god psykisk helse og muligheten til å få et godt liv.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg