mandag 6. juli 2015

Kronisk lungebetennelse

Når denne tilstand forekommer i en lang tidsperiode, så er det kjent som kronisk lungebetennelse. Kronisk bihulebetennelse er en tilstand med vedvarende betennelse og hyppige infeksjoner i neseslimhinnen og bihulene. Typiske symptomer er stadig renning av snørr, nesetetthet, ansiktssmerter og tap av luktesans.


Mykoplasma lungebetennelse (Mycoplasma pneumoniae). Haemophilus influenzae forekommer også, særlig hos pasienter med kronisk obstruktiv lungesykdom, såkalt KOLS. Langvarig, kronisk hoste.


Lungebetennelse kan også skyldes en rekke andre bakterier. Atypisk lungebetennelse. Det kan ofte forveksles med klamydialungebetennelse. Det er ikke lett å skille mellom de to formene, da de har mange av de samme symptomene. Behandlingsopplegget er også ganske likt.


Kronisk lungebetennelse

Hvis man er svekket og kaster opp, kan man risikere å puste inn mageinnhold som kan gi en kjemisk lungebetennelse. De vanligste symptomene er feber, hoste og tung pust. Lungevevet vil si lungeblærene (alveolene), der den livsviktige transporten av oksygen fra luft til blod foregår. Man kan også bli trett, få dårlig matlyst og ha problemer med å få i seg nok væske. Når lungevevet blir betent, kan det bli tyngre å puste.


I de tilfellene hvor det er klare tegn til lungebetennelse , og pasienten fremstår syk, vil antibiotika føre til bedring i løpet av en ukes tid. Likevel er mykoplasma lungebetennelse i de fleste tilfellene mindre alvorlig enn den mest vanlige lungebetennelsen som forårsakes av bakteriearten pneumokokker. Barn: Rask pust kan være det eneste tegnet på lungebetennelse , særlig hos små barn.


Diagnosen mistenkes ved respirasjonsfrekvens hos barn 2–måneder, hos barn 1–år og hos barn over år. Feber er vanlig, men forekommer ikke alltid hos spedbarn. Kjemisk lungebetennelse er en betennelsestilstand i luftveiene som hverken skyldes bakterier eller virus. Den vanligste årsaken er inhalasjon av en irriterende gass eller at et petroleumsprodukt kommer over i luftveiene. Det er flere kjemikalier som kan forårsake kjemisk lungebetennelse.


Hvis du ikke blir det, løper du en stor risiko for å få lungebetennelse og evt. Kroniske, langvarige og tilbakevendende lungebetennelser, A-typiske, uten høy feber, er et stort problem for meg. Dette for at man skal kunne utelukke kronisk bronkitt som gjerne skyldes underliggende astma eller kols. Man bør også utelukke en bakteriell infeksjon og sjekke at tilstanden ikke har flyttet seg helt ned i nedre luftveier og blitt en lungebetennelse , sier Høegh Henrichsen.


Les mer om bronkitt i helseleksikonet. Tilstanden kan være svært alvorlig, særlig hvis du er eldre eller har problemer med helsen. Tilhører du risikogruppen bør du vurdere å vaksinere deg. Akutt lungebetennelse kan gi høy dødelighet hvis ikke dyrene behandles raskt.


Ved kronisk lungebetennelse blir ofte voksne dyr syke en tid etter at det er blitt satt inn om høsten. Sykdomstegn er moderat temperaturstigning, intens hoste og noe rennende nese.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg