torsdag 23. juli 2015

Nyfødt sove på siden

Grunnen til at det er farlig å sove på siden er tydeligvis at man kan komme over på magen. Min minste sovnet ikke hvis jeg la han på rygg, jeg måtte legge han på siden med noe foran ansiktet, ellers sov han ikke. På 80-tallet var det vanlig å anbefale at spedbarna skulle sove på magen.


Når man gikk over til å anbefale å sove på ryggen, falt forekomsten av krybbedød dramatisk. Nå har forskere funnet ut mer av hvorfor spedbarn ikke bør sove på magen. Et nyfødt barn er noe av det største vi kan oppleve, men hva man må kjøpe til babyen er ikke alltid like lett å vite.

Vi har derfor laget denne siden som kan hjelpe deg på veien. Har din baby problemer med at sove på ryggen, kan det hjælpe nogle børn at falde ind i søvn på siden , og så ruller du dit barn om på ryggen, så snart han eller hun sover. Sove på maven, hvornår må min baby det? Din baby må sove som han eller hun vil, når han eller hun selv kan vende sig fra mave til ryg. Legg babyen til å sove på ryggen.


De fleste vet at babyen skal legges til å sove på ryggen. Det er det absolutt viktigste tiltaket for å redusere risikoen for krybbedød. Andre viktige tiltak er å unngå overoppheting og røyking.

Når babyen sover på magen, sover den tyngre og lengre, og reagerer saktere. Siden vi ikke entydig kan definere risikobarnet, er det fortsatt nødvendig å råde alle små barn å sove på rygg. Hva når barnet selv begynner å snu seg rundt på magen?


Det er påvist en forebyggende effekt at vi fortsetter å legge barnet ned for å sove på rygg selv om barnet har begynt å snu seg over på magen når det sover. Bare svøp inn babyen frem til det stadiet der den kan rulle seg over på siden. Ikke svøp inn babyen stramt over brystet.


Beina skal være fri nok til at babyen kan trekke beina opp under seg. Start med innsvøping så tidlig som. Det er forskjell på hvor mye søvn en nyfødt og et spedbarn trenger, men at en babyen sover i noe som kan føles urovekkende lenge, er oftest normalt. Da unngår man at barnet faller så langt ned hvis uhellet skulle være ute.


Det kan også være en fordel å kunne senke siden når barnet har blitt så stort at det uansett kan ut av sengen selv. Barnet bør sove på samme rom som foreldrene, sier Johansson. Hvor og hvordan bør babyen sove ? Det finnes flere ulike typer barnesenger som kan kobles på eller settes rett ved siden av dobbeltsenga. Så lenge du tar noen viktige forholdsregler, er det også helt greit å ha barnet i senga sammen med deg. Når barn som er noen måneder gamle skal legges for å sove , må dere passe på å ikke stimulere barnet for mye før leggetid.


Det er umulig for et lite barn å falle i søvn hvis det er oppspilt.

Vær oppmerksom på tretthetstegn – noen ganger gråter barnet av sult, andre ganger av tretthet, og noen ganger av begge deler. Helsedirektoratets generelle råd er at man ikke bør sove i samme seng som barnet. Det samme rådet gir professor Torleif Ole Rognum ved Rettsmedisinsk Institutt.


Han har forsket på krybbedø og anbefaler at barnet ligger i en liten seng ved siden av foreldrenes seng. Barnet bør vennes til å sove på rygg fra dag én, og vil ofte foretrekke å sove i den stillingen det blir tilvent fra begynnelsen av. Viktigste årsak til krybbedød.


Men hvor meget skal en nyfødt egentlig sove , og kan en nyfødt sove for meget? Det er rigtigt, at børn er forskellige, men mennesker er ikke så forskellige igen – og derfor har menneskebabyer brug for omkring den samme mængde søvn for at kunne fungere. Min mor fortalte at min store søster sov, helt siden hun ble født, på magen.


Min gutt er nå litt over mnd og han elsker å sove på magen eller siden. Men jeg klarer ik la vær å være redd. Et babynest er et supert produkt for de små for eksempel dersom de sover ved siden av foreldrene i sofaen eller når man trenger å legge fra seg babyen litt. Han er på stadie hvor han prøver å krabbe.


Nogen gange lykkes det at vende ham om på ryggen efter nogen ti men hvis han skal have en god lur, hvor han sover tungt, er det bedst han ligger på siden. Hvordan får man den lille babyen til å sove på dagtid? Noen ganger kan det være helt umulig å få den lille babyen til å sove. Her er noen tips som hjelper på søvnen på dagtid. Har du forsøkt å bære barnet i bæresjal?


Varmen, nærheten og byssingen fra bæresjal – gir en magisk søvnkombo som er vanskelig å motstå for den nyfødte. Dette er helt naturlig. Instinktene deres sier at de ikke er trygge når de ligger for seg selv, og de vil derfor søke nærhet til omsorgspersonene, spesielt i når de skal sove.


Samsoving gjør nattamming enklere. Med barnet på samme rom, eller ved siden av deg i sengen, slipper du å stå opp og våkne mer enn nødvendig.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg