onsdag 29. juli 2015

Ser stjerner

Ser stjerner

Fra tid til annen har du kanskje opplevd å se prikker, lysglimt, stjerner og andre ting i synsfeltet? Det er ganske vanlig. Noen opplever tråder som danser rundt, noen ser enkelte lyn eller lysglimt, andre kan oppleve skygger som følger blikket, opplyser Hans Torvald Haugo, generalsekretær.


Ser stjerner

Stjernene du ser når du er svimmel eller trett, skyldes også en tilfeldig aktivering av hjernens nerveceller. Nervesignaler dannes og føres videre fra nerve til nerve ved hjelp av kjemiske stoffer og reaksjoner som avhenger av at hjernen har tilgang til oksygen og energi. En stjerne er et himmellegeme som vanligvis består av meget varm gass og som stråler ut selvprodusert energi, hovedsakelig som lys. Solen er et typisk eksempel på en vanlig stjerne. På grunn av den store avstanden til alle de andre stjernene ser de, selv med de største teleskopene, bare ut som lysende punkter.


Husker godt at man så stjerner rett før man besvimte. En gang hadde jeg ligget timer i strekk i sofaen og plutselig merket jeg at måtte tisse. Jeg hoppa ut av sofaen og løp opp til toalettet og idet jeg silte potetene så besvimte jeg og slo hodet i veggen.


Ser stjerner

Flere som plutselig ser stjerner. Skjer et par tre ganger om dagen. Jeg er ikke svimmel eller noe.


Ser du ekstra nøye på noen av de største og lyseste stjernene, vil du imidlertid oppdage at de ikke blinker, men skinner jevnt. De er ikke stjerner i det hele tatt, men planeter i vårt eget solsystem. Forskjellen ligger i avstanden fra Jorda. Deretter beveger du deg litt ned til venstre der du ikke kan unngå å se Sirius, himmelen mest lyssterke stjerne som blinker en god del siden den står lavt i horisonten og det dermed er mye atmosfære mellom denne stjernen og oss.


Beveger du deg litt oppover til venstre finner du Procyon og rett opp fra denne, Pollux. Samtidig finnes stjerner som Rasalas med nesten dobbelt så mye jern som solen, og Herculis som har vist seg å ha et planetsystem med nesten tre ganger så mye jern. Se de skarpeste bildene som noen gang er tatt av stjerner ! Alle stjerner er soler – noen er større enn Solen, noen er mindre, men de ekstreme avstandene i verdensrommet gjør at stjernene for oss bare ser ut som prikker selv i de største teleskopene. Karpe Diem ser mot stjernene i sin nye musikkvideo Stjerner som er en smakebit på deres nye album. Faktisk har det største av firmaene som selger stjerner (International Star Registry) blitt ilagt en stor bot for dårlig forretningsskikk.


Vi forsøker hele tiden å se lenger og lenger utover med stadig bedre teleskoper. Siden lyset bruker tid på å reise i rommet, ser vi samtidig langt tilbake i tid. For å begynne i vårt eget solsysteNår vi ser på Sola, ser vi den slik den var for åtte minutter siden. Den nærmeste stjerna ser vi slik den var for år siden. Nå i dag på søndag er det vanlig at jeg ser stjerner.


Ser stjerner

Sånn som nå nettopp. Og det kommer ofte etter noen brå bevegelser. I videoen øverst i artikkelen kan du se hvordan det går med både fører, passasjerer og barn i barnesete når Nissan NP3Hardbody krasjer. Men hva er de stjernene? Livsfarlig i fattige land?


I Europa er det i dag nærmest bransjestandard at nye biler får full score (5), eller kanskje fire stjerner.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg