fredag 10. juli 2015

Bivirkninger etter 5 mnd vaksine

Jeg har en mnd baby, snart mnd. Han fikk mnd vaksine for dager siden. På de andre vksinene har han ikke hatt noen bivirkninger.


Den dagen han fikk vaksine la vi han som vanlig, vi har en fast rutine siden han var mnd , og han har siden da sovet hele natta. Rutinene er: dusje, pysj og fla.

Omtale av de viktigste bivirkningene for den enkelte vaksine finnes i Del Vaksiner mot de enkelte sykdommene i Vaksinasjonsveilederen for helsepersonell (FHI). En mer detaljert oversikt over mistenkte bivirkninger etter ulike vaksiner finnes i pakningsvedlegget og i preparatomtalen (SPC) for vaksinen. Selv om vaksiner er blant de legemidlene som gir færrest bivirkninger , kan både barn og voksne få uønskede reaksjoner etter vaksinasjon. De fleste symptomene kommer innen et døgn, men noen kommer senere.


Lite alvorlige hendelser (for eksempel hevelse og ømhet på stikkstedet og moderat feber) er forholdsvis vanlig. De farligste allergiske reaksjonene kommer raskt etter vaksinasjon, og det er grunnen til helsesøster ber deg vente i minst minutter før dere drar fra helsestasjonen. Vi må holde babyen rolig for å sette vaksine.

Foto: Shutterstock. I en finsk tvillingundersøkelse fikk den ene tvillingen MMR- vaksine og den andre placebo. Foreldrene førte bivirkningsdagbok for begge. Etter tre uker ble vaksinasjonen gjentatt på omvendt måte. Resultatene viste at det bare var høyere forekomst av feber hos den tvillingen som hadde fått ekte vaksine.


Når barnet er og måneder får det tilbud om vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt, Hib-infeksjon og hepatitt B på helsestasjonen. Vaksine mot difteri, stivkrampe, kikhoste, poliomyelitt og Hib-infeksjon Bivirkninger. I det enkelte tilfelle er det vanskelig å vite om slike symptomer skyldes vaksine eller noe annet. Babyen min fikk mnd vaksinen sin på fredag.


Samme kveld fikk hun høy feber, 3 og jeg ga henne febernedsettende. Men det virket ikke som om hun var direkte plaget av feberen selv om den var såpass høy. Dagen etter var hun fortsatt litt småvarm, men ikke noe direkte feber (grader). Bivirkninger etter prednisolon vil forsvinne gradvis etter at du har seponert medisinen. Du har ikke skrevet noe her om hvor lenge det er siden du har seponert, så jeg vet ikke hvor langt du har kommet i denne prosessen.


Du kan imidlertid forvente at bivirkningene litt etter litt vil forsvinne, når du ikke lenger bruker medisinen. Etter allergiske utslett kan det være aktuelt med spesielle forholdsregler ved neste vaksinasjon, og i noen tilfeller bør ikke personen få flere doser med samme vaksine.

Ikke-allergisk utslett etter vaksinasjon kan være plagsomt, men er ufarlig og bør ikke føre til noen spesielle tiltak ved neste vaksinasjon. Det er svært lite bivirkninger med sesongvaksiner, de er trygge og har blitt brukt i over femti år, forklarer Cox. Jenta vår reagerte ikke på vaksinen, men gutten vår fikk feber dager etterpå som føyk opp og ned noen timer. Vet ikke om det hadde sammenheng med vaksinen, men de røde prikkene han fikk etter dager var definitivt en reaksjon på vaksinen. Kortvarige smerter, rødhet og hevelse på stikkstedet forekommer.


De vanligste symptomene er feber og utslett. Infeksjon med vaksinevirus er ikke smittsom. Etter mnd vaksinen hadde eldste en del vondt etter stikkene og hylte mye om kvelden.


Etter mnd vaksinen hadde han ingen reaksjon. Yngste hadde bare litt reaksjon etter mnd vaksinen, sutret litt om kvelden, men jeg hadde lav terskel for å gi paracet så etter at hun hadde fått det, merket vi ikke mer på henne. Er det vanlig at den plutselig går så høyt som til grader, eller enda høyere etter vaksine ?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg