tirsdag 28. juli 2015

Kronisk obstruktiv lungesykdom

Kronisk obstruktiv lungesykdom

Nasjonalt register for kronisk obstruktiv lungesykdom. Mestad K, Gjerdevik M, Govertsen AK, et al. Sin D Wu LL, Man SFP. The relationship between reduced lung function and cardiovascular mortality: a population-based study and a systematic review of the literature. Kols, kronisk obstruktiv lungesykdom , samlebetegnelse på sykdommer i lunger og bronkier som medfører en vedvarende forsnevring av bronkiene, og som dermed begrenser luftstrømmens hastighet når man puster, særlig når man puster luften ut av lungene (ekspirasjon).


Kronisk obstruktiv lungesykdom

Over av KOLS-syke er eller har vært røykere. En kronisk betennelsesreaksjon skader bronkiene og vevet i lungene. Sykdommen utvikler seg langsomt, og for personer som ikke trener, kan sykdommen ha kommet langt før de merker at pusten eller kondisjonen er svekket.


Det påvirker lungene og gjør det vanskelig å puste. Dette medfører problemer med å utføre daglige oppgaver, som truer livskvaliteten vår. De første tegnene på kols er kronisk hoste og oppspytt om morgenen i tillegg til tung pust ved fysisk anstrengelse.


Kronisk obstruktiv lungesykdom

Ved en mer alvorlig tilstand kan en få pusteproblemer også i hvile. Kols kan forebygges og behandles. ASBEST KAN VÆRE ÅRSAK: Asbest er kjent for å være kreftfremkallende, men utgjør også en risiko for å utvikle lungefibrose. Bindevevssykdommer. Revmatiske sykdommer kan av og til involvere lungene slik at lungefibrose oppstår.


Ved KOLS har pasienten en kronisk obstruktiv luftveisobstruksjon som ikke er reversibel. Dette er i motsetning til astma som er en reversibel lidelse. Astmatikere kan altså bli bedre og ha lange perioder der man er helt frisk.


Hovedårsaken til KOLS er røyking. KOLS er en forkortelse for kronisk obstruktiv lungesykdom. KOLS kjennetegnes ved varig nedsatt lungefunksjon, trange luftveier og tung pust. Astma behøver jo heller ikke å ha noen allergisk årsak. Kronisk obstruktiv lungesyksom (kols) har ingenting å gjøre med allergi, men har så mye til felles med (alvorlig) astma at det er på sin plass å omtale disse sykdommene her.


Hyperreaktivitet er fremtredende trekk ved begge grupper av sykdommer. Vedlikeholdsbehandling hos voksne med moderat til alvorlig kronisk obstruktiv lungesykdom (kols), som ikke er tilstrekkelig behandlet med en kombinasjon av inhalert kortikosteroid og langtidsvirkende β 2-agonist eller en kombinasjon av langtidsvirkende β 2-agonist og langtidsvirkende muskarinerg antagonist. LES OGSÅ: KOLS - kronisk obstruktiv lungesykdom. KOL er en kronisk sygdom, som gradvis udvikler sig med aftagende lungefunktion. Ved rygestop og rigtig behandling kan man sænke udviklingen betydeligt.


Langtidsudsigterne ved KOL afhænger meget af, hvor nedsat lungernes funktion er, når man holder op med at ryge. Pasienter med kronisk obstruktiv lungesykdom utgjør av dem som søkes til lungerehabilitering i dag, de resterende har andre lungesykdommer, bl. Folk har dermed blitt familiære med begrepet, og mange har begynt å uttrykke uro for selv å ha denne tilstanden. KOL står for Kronisk Obstruktiv Lungesygdom. Det er en lungesygdom, der rammer mange danskere.


KOL, men kun halvdelen ve at de har sygdommen. Kronisk bronkitt, som i de fleste tilfeller rammer bybeboere fra områder med sterk partikkelluftforurensing eller høy andel tobakksrøykere, blir klinisk definert som kronisk hoste som er produktiv med sputum (oppspytt fra lungene) minst tre måneder. Bronkitt kan være akutt eller kronisk. Respirasjonssvikt kan være forårsaket av sykdommer i luftveiene, som kronisk obstruktiv lungesykdom (), eller av sykdommer i lungevevet, som lungefibrose.


I tillegg kan den mangelfulle gassutvekslingen være forårsaket av tilstander som affiserer den nervøse reguleringen av respirasjonen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg