torsdag 2. juli 2015

Betennelse hofte

Her kan det også oppstå betennelse i en eller flere av slimposene (gluteusbursitt). Sener fester seg til trokanter i samme område. Ved overbelastning, for eksempel hos langdistanseløpere, kan det oppstå en senebetennelse (trokantertendinopati). Betennelse i hoften kan oppstå grunnet flere årsaker. Typiske symptomer ved betennelse i hoften er lokal hevelse, rødlig irritert hud og smerte ved trykk.


En inflammasjon (mild betennelserespons) er en normal naturlig respons når bløtvev, muskler eller sener blir irritert eller skadet.

Du forteller i brevet ditt om slimposebetennelse i venstre hofte. Tilstanden kalles bursitt. En bursitt er en betennelse i en slimpose og i dette området finnes en rekke slimposer. Den vanligste bursitten kalles trochanterbursitt.


Når du får betennelse , får ikke brusken næring og blir ødelagt. Det liker ikke brusken. Da blir det smerter, sier Röhrl. LES MER: Revmatiske sykdommer. Bursitis trochanterica.

Også kjent som burstitt, slimposebetennelse i ledd. Forholdsvis vanlig hos eldre, mest hos kvinner. Kronisk smerte over laterale hofte. Revmatiske lidelser og en del andre sykdommer kan øke risikoen for å utvikle slimposebetennelse og betennelser generelt. Symptomer og kliniske tegn.


Blant idrettsutøvere er hoftesmerter vanligst blant ballettdansere (prosent), fotballspillere (prosent) og løpere (prosent). Blant løpere rapporteres hofte - eller bekkenskader hos 2-prosent. I bekken, hofte –og lyskeregionen er det flere slimposer som kan bli smertefulle.


I de fleste tilfeller er det slimposene rundt den øvre delen av lårbenet som irriteres: bursa iliopectinea (innside lårben), bursa trochanterica (utside lårben) eller bursa glutealis (bakside lårben). Slimposebetennelse gir de klassiske betennelse -symptomene med smerte, rødme, varme og hevelse. Feber kan også oppstå.


Er det noe jeg kan gjøre for å bli bedre av slimposebetennelse? Området med betennelse skal holdes høyt og mest mulig i ro. Når bør jeg oppsøke lege, og hva vil legen gjøre?


Til høyre ser vi en hofte med betydelig cox artrose (hofteslitasje), da ser vi at leddet har betydelig redusert avstand mellom hodet av femur og acetabulum. CT av hoften (hoftefraktur) Beskrivelse av CT undersøkelse hofte : På dette CT bildet ser vi en hoftefraktur i venstre hofte. Hofte - og lyskeplager kan ha mange årsaker.


Både unge og gamle rammes.

Plagene kan komme av en skade, ved at treningsbelastningen overgår kroppens tåleevne eller på grunn av genetikk og alderdom. Eksempler er muskulatur, slimposer, skjelett, leddbånd og nervevev. Trokanterbursitt er en betennelse i slimposen på utsiden av hoften.


Behandlingen av trokanterbursitt innebærer i første omgang avlastning og tøyeøvelser, i enkelte tilfeller vil kortison injeksjon redusere plagene. Sliter du med en bakteriell betennelse i bekkenregionen må du oppsøke lege eller legevakten. Ved en betennelse i disse slimposene vil det produseres ekstra mye væske og man kan få hevelse og smerter lokalisert rett over slimposen. En mannlig konsulent i midten av 50-årene kom om vinteren til akuttime hos fastlegen på grunn av sterke smerter i høyre hofte og fremre del av høyre lår. Smertene hadde vart i fem dager, var verst om natten og økte etter fysisk aktivitet.


Senene i hoften kan rammes av både seneskade og senebetennelse. Trochantertendinitt (senebetennelse i hoften) oppstår ofte grunnet langvarig belastning. Et godt tilpasset kosthold med fokus på å redusere betennelse vil også hjelpe deg med å bli kvitt hoftesmertene dine raskere. Vi har også et godt samarbeid med både muskelterapeut og akupunktør på klinikken som vi ofte henviser til for behandling av hoftesmerter.


Mange plages med asymmetrisk betennelse i ett eller noen få led som i fingre, knær og tær. En del får betennelse i senefestene (entesopati), som innebærer betennelse på steder der leddbånd eller sener fester til ben. I tillegg til lokal smerte kan slimposebetennelse i hoften gi strålesmerte på utsiden av låret. Benlengdeforskjell, inadrotasjon i hofter, feilstilling i knær eller ankler kan disponere for tilstanden.


Svakhet i stabiliserende muskulaturen i mage og rygg samt hofte , eller feilfunksjon i bekken og korsrygg kan på sikt også medføre en overbelastning av senefestene i hoften. De vanligste er fra muskler, sener, fettputer og leddbånd. Mange pasienter vil ofte ha plager når de ligger på hoften om natten og derfor ikke kunne sove på en side.


Andre vil kjenne smerter og ubehag ved gange og når de sitter.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg