tirsdag 28. juli 2015

Pass til barn gyldighet

Barnevernet kan gi fosterforeldre lov til å møte sammen med barnet på passkontoret. I en slik fullmakt må det stå hvilken bestemmelse i barnevernloven som ble brukt når fosterforeldrene tok over omsorgen. Timebestilling, endre eller avbestille time, fornye passet, priser, pass til barn og ungdom, fullmakt, nødpass, mistet pass , opplysninger i passet og åpningstider. Foreldrene må gi skriftlig samtykke ved utstedelse av pass til barn under år. Her er reglene - og noen gode tips på veien.


Gyldighet pass til barn.

Passet gjelder i tre år. Mens pass til personer over år er gyldig i år, gjelder ikke de samme reglene for yngre barn. I utgangspunket er det passfritak i Norden for nordiske borgere på reiser mellom de nordiske land. Storbritannia er ikke medlem av Schengen, og nordmenn trenger derfor gyldig pass for innreise.


Nordmenn trenger ikke visum for innreise til Storbritannia. Nærmere opplysninger finnes her. Dersom du reiser til Storbritannia med barn kan du bli bedt om å dokumentere tilknytning til barnet.


Barn skal ikke ha åpen munn, ikke smile, de skal sitte rolig og se rett i kamera. Ta med egne bilder til barn under år.

Skal du reise til USA gjelder dette: Skal du være i USA i inntil tre måneder, må du ha pass med elektronisk brikke for visumfri innreise. Alle norske ordinære pass som er laget fra og med 3. Brikken inneholder blant annet eierens biometri (ansiktsfoto og fingeravtrykk). Men vær klar over at passet ditt kan være ugyldig lenge før - og husk også at pass som er utstedt til barn til barn har langt kortere gyldighetstid. Det kaller vi e- pass. Selv om det er passfrihet innenfor Schengen-området (og både Norge og Spania er medlemmer av Schengen-avtalen), må passet derfor alltid medbringes på reiser til Spania da det er en plikt til å kunne identifisere seg med gyldig identifikasjonsdokument.


Når det søkes om pass til barn under år, må det legges frem legitimasjon, jf. Opplysninger om hvem som har foreldreansvar skal bekreftes ved oppslag i folkeregisteret. Må utledinger ha med pass ? Fremmedpass og norsk statsborgerskap. Hva med de nye biometriske passene? Kommer de til Norge?


Hvordan ser jeg om jeg har et elektronisk lesbart pass ? Jeg har et håndskrevet pass. Trenger jeg ett nytt maskinlesbart pass ? Jeg skal reise om en uke - kan jeg få pass alikevel? Tidligere pass skal innleveres når det søkes om nytt pass. Hvor lang tid tar det å få pass ?

Penger eller kort (ikke kredittkort) til betaling av passgebyr. Alle som skal søke om pass må møte personlig. Før du reiser til Italia, sørg for at du har pass , Europeisk helsetrygdkort og gyldig reiseforsikring. Norske borgere trenger ikke visum for innreise til Italia. For nordmenn er pass eneste gyldige reisedokument.


Selv om du kan komme deg inn i Italia uten pass (ingen passkontroll i Norge ved utreise), kommer du deg ikke ut av Italia uten pass. I praksis betyr vel det at vi, og alle andre som har ordnet pass til et spedbarn, kan regne med å måtte skaffe nytt pass neste gang vi reiser.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg