tirsdag 28. juli 2015

Prolaps rygg

Finn Isjias Smerter. ZapMeta Tilbyr Oversikt fra Søkemotorer. Nerverotsmerter ved prolaps er en sykdom der et skiveprolaps i ryggen irriterer eller trykker på en eller flere nerverøtter. Mest kjent er betegnelsen isjias, som er en bestemt form for rotsmerter der prolapset presser på isjiasnerven.


Et prolaps i ryggen er normalt ikke farlig og sjelden forbundet med alvorlige komplkasjoner.

Men enkelte ganger kan et prolaps føre til alvorlige smerter og symptomer. Typisk ved et bredbaset eller sekvestrert prolaps oppstår intense strålende smerter ned i begge beina samtidig og kan til og med forårsake akutte lammelser. En standard undersøkelse av rygg der man mistenker prolaps består av en grundig sykehistorie der man går gjennom hvordan plagene dine oppsto hva som letter dem og hva som forverrer dem.


Deretter utfører man en serie ortopediske tester som er designet for å avgjøre sannsynligheten for at du faktisk har prolaps. Mellomvirvelskivene våre har en kjerne, når den presser seg ut av skiven og legger seg mot en av nervene så gir det smerter i rygg og ben, dette er et prolaps (også kalt skiveutglidning). Isjiasnerven er kroppens lengste og tykkeste nerve.


Mekaniske faktorer som hard belastning på ryggen, dårlig holdning og sittevaner spiller sannsynlig en viss rolle, men trolig mindre enn arv og genetikk.

Selv om det foreligger et prolaps i ryggen, er det ikke dermed sagt at dette gir personen plager. Prolaps kan selvfølgelig også oppstå ved et kraftig traume. Hvis en ellers frisk rygg skal få et prolaps , må det som regel et kraftig traume til - det kan være fall fra stor høyde, bilulykke eller lignende. Velg behandlingssted for rygg , prolaps (lumbalnivå) behandlingssteder i Norge. Andre behandlingsformer med usikker effekt Det.


Operasjonen vil ikke automatisk fjerne smertene i rygg og sete. Det er heller ikke noen garanti for at du har 1 effekt av inngrepet når det gjelder smertene nedover i benet. Risikoen for å få nytt prolaps i samme skive (residivprolaps) er 7–. Komplikasjoner som nerveskade og betennelse forekommer, men er sjeldne.


Det er vanlig at denne lidelsen gir mest symptomer når man sitter lenge, mens normale aktiviteter kan redusere ryggsmertene. Unngå tunge løft samt anstrengende bøyning- og vridningsbevegelser. De aller fleste med prolaps i ryggen blir friske. I perioden når man sliter med mye smerter fra prolaps er det vanlig å bruke smertestillende eller medikamenter som er betennelsesdempende.


Fysisk aktivitet er også viktig i helbredelsesfasen da dette vil myke opp ledd og aktivisere rygg -og magemuskulaturen. Prolaps er ganske vanlig blant befolkningen og nesten har ett eller flere prolaps uten at det gir symptomer.

Trene med prolaps ? Hør først med din fysioterapeut. Mange ønsker sikkert å fortsette med trening selv med en dårlig rygg. Har man fått konstatert et prolaps i ryggen vil man alltid være avhengig av øvelser for å stabilisere den delen av ryggen for å forhindre tilbakefall. Kjernematerialet kan derfor etter hvert bule- eller i noen tilfeller lekke ut.


Et prolaps kan forekomme hvor som helst i ryggsøylen, men er vanligst i deler av korsryggen. Dette kalles da for et prolaps. Man vet ikke helt sikkert hvorfor noen får en prolaps , men alder og genetikk spiller nok en viktig rolle.


For å unngå ryggsmerter er det viktig å styrke muskulaturen rundt mage og rygg. Det viser seg at man kan redusere funksjonen av de dype og stabiliserende muskelgruppene rundt mage og rygg etter å ha hatt vondt i ryggen bare èn gang. Prolaps er ofte svært smertefull. Det er viktig å opprettholde god bevegelse i rygg - og bekkenregionen med jevnlige aktiviteter og øvelser. Heldigvis blir de fleste bra av seg selv innen seks uker.


For noen er operasjon det riktige. Prolaps oppstår når kjernen (nukleus) i mellomvirvelskiven fragmenterer, ringen rundt skiven (anulus fibrosus) sprekker opp og biter av skiven presses ut i ryggmargskanalen. Hva kan jeg gjøre selv? Egentrening ved prolaps - Retningsbaserte øvelser.


I tillegg til behandlig for å myke opp i vevet bruker vi å råde ryggpasienten til å være så aktiv som mulig. Dersom man har prolaps i ryggen, vil en av skivene (annulus fibrosis) sprekke, og geléinnholdet i skiven presses ut gjennom sprekken. Det er som regel korsryggen som rammes av prolaps , men det kan også oppstå høyere opp på ryggen eller i nakken.


Ikke alle smerter i korsryggen er prolaps. Et prolaps er en utglidning av en mellomvirvelskive i ryggen, som ellers fungerer som støtdempere i ryggsøylen. Når en skive presser på en nerve, får pasienten strålende smerter ned i benet, og ofte i tillegg en lokal irritasjon i ryggen.


Inkomplette prolaps kommer oftere nær midtlinjen i spinalkanalen, hvor et senebånd (ligamentum longitudinale posterior) motvirker at fibrene brister. Komplett prolaps eller fri prolaps sees hyppigere til sidene i spinalkanalen, hvor senebåndet er mindre utviklet. Diskusprolaps forekommer oftest i korsryggen, hvor belastningen er størst. Våre ryggspesialister har lang erfaring med utredning og behandling av skiveutglidning ( prolaps ) og utfører over 1operasjoner i året.


Vi har korte ventetider til både utredning og behandling, slik at du raskt kan få den hjelpen du trenger.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg