tirsdag 14. juli 2015

Brennkopper hos voksne

Behandlingen virker vanligvis etter noen få dager. Dersom dette gjentar seg flere ganger, kan det være at man har gule stafylokokker i nesen. Brennkopper kan imidlertid komme tilbake.


Dette bør behandles med bakteriedrepende krem. Lite smittsomt blant voksne , moderat smittsomt blant barn og svært smittsomt blant nyfødte. Kan variere, vanligvis 4-dager. Symptomer og forløp. Vanlig brennkopper begynner med vesikler, fra noen få millimeter til et par centimeter, med blakket innhold om de ikke sprekker tidlig.


Smittefare ved brennkopper. Både barn og voksne kan få brennkopper. Tilstanden kan forekomme som en overfladisk infeksjon med sårdannelse eller som byller. Det er karakteristisk med gul skorpe i såret.


Bakteriene streptokokker og gule stafylokokker gir utslettet. Voksne kan også bli smittet, men det er mer uvanlig. August og september er ofte høysesong for denne sykdommen. Som regel kommer bakteriene seg inn i huden gjennom et lite sår eller en rift. Den vanligste bakterien som forårsaker brennkopper er den vi kaller gule stafylokokker.


Spesielle forhold hos barn. Barn med brennkopper kan vende tilbake til barnehagen når hudlesjonene er under kontroll. Grunnlaget for skjønnet her må være at det ikke lenger er fare for at smitteførende sårsekret kan påføres andre barnehagebarn direkte eller indirekte gjennom kontaktpunkter. Se bilder av ulike utslett hos både barn og voksne.


Mange påvirkninger og sykdommer kan gi utslett i ansikt, på hender eller kroppen. Det hele starter med en liten, rød prikk som etter hvert blir til en væskefylt blære. Når blæren brister dannes en gulbrun, tykk skorpe.


Det kan sive gul væske fra skorpen dersom man pirker bort i den. Denne gule væsken kan føre smitte videre til andre deler av huden og mellom mennesker. Om noen i din omgangskrets har fått brennkoppper er det viktig å være nøye med håndhygienen. Forløpet av vannkopper er vanligvis mildt hos barn med normalt immunforsvar.


De fleste barn får sykdommen i løpet av småbarnsalderen, og de blir derved varig immune. Ved fylte år er prosent av befolkningen immune. Sykdommen forekommer også hos voksne.


De barn og voksne som har en form for hudsykdom fra før er mer tilbøyelige til å utvikle brennkopper. Ved at enkeltpersoner klør på irritert hu får bakterier et lettere miljø å formere seg i. For å forebygge en infeksjon med brennkopper , er det derfor svært viktig å holde god hygiene. Som nevnt er vannkopper helt ufarlig for de aller fleste mennesker. Voksne som får vannkopper takler ofte sykdommen dårligere enn barn. Dersom man utvikler komplikasjoner til sykdommen kan det være farlig.


Stafylokokker er den vanligste årsaken, men streptokokker kan også forekomme. Høysesong på sensommeren. Hudsykdommen sees oftest hos barn under år, mest hos små barn, men kan også smitte andre aldersgrupper.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg