tirsdag 21. juli 2015

Kroniske ryggsmerter

Det er viktig å kjenne symptomene til ryggsmerter for å unngå at dette blir kroniske smerter som ofte tar tid å behandle. Mer smerter enn noen gang, men pga massive arrvev som ble større for hvert inngrep, så ønsker ikke legene å op på nytt. Første episode kan være den mest alvorlige. Forskning viser at regelmessig mosjon kan forebygge ryggsmerter i korsryggen (lumbago). Du bør oppsøke lege ved kroniske ryggsmerter , og ved behov kan legen gi deg henvisning videre til fysioterapeut eller en ryggspesialist.


Kroniske ryggsmerter

Kvinner derimot får mer ryggsmerter under svangerskapet, spesielt mot slutten i tredje trimester når leddbåndene rundt bekkenet begynner å bli mer og mer elastiske. Bekken og ryggplager hos gravide kvinner reduseres etter fødsel, men det er noen som er uheldige og får kroniske ryggsmerter i lengre tid etter. Ryggsmerter kan være tegn på kronisk sykdom - sjekk om du har økt risiko.


Selv med riktig behandling, gjør de kroniske ryggsmertene det vanskelig for Jan Halvard å jobbe. I foreliggende retningslinjer har vi i tillegg inkludert kroniske (det vi velger å kalle langvarige) korsryggsmerter og forebygging av korsryggsmerter. Retningslinjene gjelder for voksne (over år). De aller fleste former for ryggsmerter er ikke tegn på alvorlig bakenforliggende sykdom.


Hovedbudskapet i retningslinjene er at kroniske ryggsmerter best behandles med kognitiv atferdsterapi og fysisk aktivitet. Det innebærer blant annet at man må forklare årsaken til ryggsmertene og på denne måten redusere frykten hos pasienten, sier professor i psykologi, Holger Ursin, til Tidsskriftet. Er smertene akutte, det vil si plutselig oppståtte og sterke kalles det for kink i ryggen, hekseskud lumbago eller rett og slett akutte korsryggsmerter. Varer smertene lengre enn tre måneder, kalles de for kroniske ryggsmerter. Det finnes ikke bevis på at ryggsmerter skyldes at en knokkel eller et ledd i ryggen er ute av posisjon, eller pga av at bekkenet ditt er skjevt.


Hos de aller fleste med ryggsmerter viser ikke bilder noe bevis på at mellomvirvelskivene, virvlene eller leddene er ute av posisjonen. Langvarige smerter gir generelt økt følsomhet for smerter. Her kan vi godt si at naturen er litt urettferdig. En liten vridning i et ledd eller en bagatellmessig dult som andre knapt nok registrerer, kan for en person med kroniske ryggsmerter få smertesignalene til å fyre løs.


Kroniske ryggsmerter

Dette fordi hjernen tror kroppen er utsatt for akutt fare. Smerter i ryggen er som regel helt ufarlig og går ofte over av seg selv. Lett til moderat aktivitet kan bidra til raskere bedring.


Mange har god hjelp av helsepersonell som kiropraktor eller fysioterapeut. Ingen av delene ser ut til å være særlig effektive. Ny kunnskap om hvorfor noen utvikler kroniske ryggsmerter og andre ikke gjør det vil i framtiden bli viktig for forebygging av langvarige ryggsmerter. Overraskende høye nivåer av IL-og IL-ble målt i serum år etter skiveprolaps hos dem som hadde utviklet kroniske plager. Akutte ryggsmerter begynner plutselig eller i løpet av timer-dager.


Så mange som av 1 får tilbakefall innen til måneder. Kroniske smerter har en varighet på minst måneder. Nytt håp for pasienter med kroniske ryggsmerter.


Norske forskere evaluerer effekten av en strømførende ledning for å redusere kroniske smerter for dem som allerede har gjenomført ryggkirurgi. Hei, skriver for min svigermor. Hun er snart år og lider av sterke ryggsmerter som skyldes kronisk lumbago, hun har fått gammelmannsholdning. Hun er flink å bevege seg, går trapper, men smertene er uutholdelige og fo.


Kroniske ryggsmerter

Røykeslutt forebygger kroniske smerter. Denne siste studien, publisert i tidsskriftet Human Brain Mapping, antyder imidlertid at røykere kan redusere risikoen for å utvikle kroniske ryggsmerter ved å slutte å røyke. Om smertene varer mer enn uker, kalles de gjerne kroniske eller vedvarende ryggsmerter.


Ofte er det ikke mulig å finne ut nøyaktig hva som forårsaker smertene. Og i mange tilfeller kan det være en kombinasjon av ulike faktorer som gjør at ryggen føles øm og smertefull. I tillegg til å se på og palpere korsryggen, kan det være lurt å stille noen spørsmål.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg