fredag 10. juli 2015

Brennkopper voksne

Behandlingen virker vanligvis etter noen få dager. Dersom dette gjentar seg flere ganger, kan det være at man har gule stafylokokker i nesen. Brennkopper kan imidlertid komme tilbake. Dette bør behandles med bakteriedrepende krem.


Lite smittsomt blant voksne , moderat smittsomt blant barn og svært smittsomt blant nyfødte. Kan variere, vanligvis 4-dager.

Symptomer og forløp. Vanlig brennkopper begynner med vesikler, fra noen få millimeter til et par centimeter, med blakket innhold om de ikke sprekker tidlig. Det er ikke farlig å bli smittet med brennkopper , men ubehagelig. Både barn og voksne kan få brennkopper. Tilstanden kan forekomme som en overfladisk infeksjon med sårdannelse eller som byller.


Smittefare ved brennkopper. Sårene kan sitte overalt på kroppen, men de sitter vanligvis rundt munnen eller ved nesen. Det er mange bakterier i såret, og derfor smitter brennkopper lett.

Når barnet har brennkopper , kan det lett komme til å smitte seg selv og andre ved å pille i såret. Utbredt bruk av fusidin kan legge til rette for ytterligere spredning av slike bakterier. Voksne kan også bli smittet, men det er mer uvanlig. August og september er ofte høysesong for denne sykdommen. Se bilder av ulike utslett hos både barn og voksne.


Mange påvirkninger og sykdommer kan gi utslett i ansikt, på hender eller kroppen. Det kan sive gul væske fra skorpen dersom man pirker bort i den. Denne gule væsken kan føre smitte videre til andre deler av huden og mellom mennesker.


Barn rammes hyppigere av brennkopper enn voksne. Barn med atopisk eksem får derfor lettere brennkopper enn andre. Det hele starter med en liten, rød prikk som etter hvert blir til en væskefylt blære. Når blæren brister dannes en gulbrun, tykk skorpe.


Stafylokokker er den vanligste årsaken, men streptokokker kan også forekomme. Det finnes også en type brennkopper som gir væskefylte blemmer. Sykdommen gir sår med gulaktig skorpe som det kan renne væske fra.


Unger har mer kontakt seg imellom enn voksne , forklarer hun. Så sant blemmene får skikkelig stell og kan dekkes godt til med plaster, er det greit at barnet er sammen med andre barn.

Er brennkopper farlig? Hvordan ser et barnesår ut? Barnesår starter på tilsynelatende frisk hu men som regel er det en liten rift eller en kløende eksem som starter utviklingen av barnesår.


Anbefalte intervall er 6-uker mellom 1. Vaksinasjon av voksne mot andre sykdommer enn polio vil vanligvis være mest praktisk å gjennomføre når vedkommende er blitt bosatt i en kommune.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg