onsdag 22. februar 2017

Kommunikasjon med demente

Hent fram velkjente, gamle gjenstander, og ta en prat om gamle dager, med utgangspunkt i minnene som vekkes. Sanger er noe av det siste vi glemmer. Hvis vi synger sammen med andre, får vi noe å snakke om, fordi sanger vekker minner og følelser. Noen praktiske råd når det gjelder kommunikasjon , kan lette omgangen med personer som har demens.


Kommunikasjon med demente

Det kan også være til stor hjelp å være bevisst på en del praktiske forhold som kan lette hverdagen både for dem med demens og for de pårørende. Personer med demens har samme glede og nytte av fysisk aktivitet som andre. Når man går får man felles opplevelser og blir opptatt med det man ser underveis, og oppmerksomheten kan styres mot noe annet enn gjentagende spørsmål.


Kan man ikke gå, kan en rullestoltur også være fint. Gamle fotoalbum er fint for å hente frem minner. Glem ikke at personen med demens har følelser. Unngå konfrontasjoner. Alle former for konflikt fremkaller unødvendige belastninger for deg og den syke.


Kommunikasjon med demente

Kommunikasjon med mennesker som har språkforstyrrelser. Det finnes ulike språkforstyrrelser. Språktrening er viktig for å trene opp språkfunksjonen. I tillegg har det stor betydning for brukerens selvfølelse at du kommuniserer med han eller henne til tross for språkvanskene. Mye har vært skrevet om kom-munikasjon og mange har delt sine erfaringer med meg.


Hvis du vil sende informasjon til en pasient skal dette skje med sikker kommunikasjon på sikkerhetsnivå 4. Dette tilbys ikke via NEL, men bør skje via den foretrukne kommunikasjonskanalen legekontoret benytter. Du kan laste ned pasientinformasjoner fra NEL som PDF ved å trykke utskriftsknappen til høyre og velg lagre som PDF som. Dette gir utfordringer for både pårørende og den demente. Det er helt vanlig å oppleve kommunikasjonsproblemer med personer med demens. Det blir utfordringer når man endrer personlighet, humør, får økt angst og uro samt har vanskeligheter med å orientere seg i hverdagen.


Her får du smarte råd for god kommunikasjon med personer med. Kunnskap om demens gjør det lettere å takle de utfordringene en demenssykdom medfører for familie og nære venner. Som pårørende er det viktig å ha kontakt med andre som kan gi hjelp og støtte. Her finner du mer informasjon om hva demens er, symptomer, forebygging, sorg- og depresjonsreaksjoner, rettigheter og hvordan man kan leve med demens.


Hensikten med denne litteraturstudien er å belyse hvordan sykepleiere gjennom kommunikasjon kan se hele mennesket med sykdommen demens. Det ble funnet ut at ved bruk av validering, livshistorie, musikkterapi og verbal kommunikasjon til demente pasienter ble det lettere for helsepersonell å se hele mennesket og ikke bare sykdommen. Det brukes mange teknikker i kommunikasjon med demente : Korte meninger, øyekontakt, enkelt språk, unngå vanskelige valg, fortsette å snakke, støttende kommentarer, unngå korrigeringer, dele følelser og så videre. Men det er ingen bevis for at en spesiell teknikk virker bedre enn andre. Konseptet er en konkurranse der det kåres verdensmestere, men mest av alt en god anledning til å sette fokus på viktigheten av fysisk aktivitet for eldre og personer med demens.


Kommunikasjon med demente

Lurer på om noen har noen kloke svar, men ingen fasit Jeg lurer på hva slags praksis dere har rundt realitetsorientering hos demente ? Ser fordeler med det - fortelle hvor de, hva du heter, dato, hvor wc ligger og slikt. Men hva hvis du har en dårlig beskjed?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg