mandag 6. februar 2017

Psykotisk depresjon

En psykotisk episode kan bli betydelig påvirket av stemningsleie. For eksempel kan mennesker som får en psykotisk episode i sammenheng med depresjon oppleve vrangforestillinger eller hallusinasjoner om forfølgelse eller selv-kritikk, mens mennesker som opplever en psykotisk episode i sammenheng med mani, kan danne grandiose vrangforestillinger. Fordi noen pasienter som følge av psykomotorisk retardasjon eller katatoni har vansker med å verbalisere sine psykotiske symptomer, kan de feildiagnostiseres som deprimerte uten psykotiske symptomer.


Psykotisk depresjon

Mange personer opplever en depresjon i forbindelse med en psykotisk episode. Dette er ikke uvanlig. Det er sannsynligvis flere årsaker til dette, og depresjonen kan oppstå på ulike tidspunkter i et sykdomsforløp.


Psykose rammer mange mennesker i sin beste alder. Hvis denne depresjonstilstanden bikker over i en psykosetilstan kan det medføre at planer og håp for framtiden ikke lar seg realisere fullt ut. Jeg mener å huske at depressiv psykose (elns) var en diagnose. Men sånn jeg har det så starter det alltid med en alvorlig depresjon med suicidalitet og isolasjon (og da mener jeg å treffe så å si ingen, jeg bor alene for å si det sånn) og etter dette kommer paranoiaen og vrangsforestillinger og tankeskjør. Selv om denne formen for depresjon er mindre vanlig enn den ikke-melankolsk depresjon eller melankoli, er et alvorlig psykologisk problem fordi det har en tendens til å føre til suicidale individer.


Psykotisk depresjon

Psykotisk depresjon kan holde folk fra å utføre visse oppgaver, for eksempel rengjøring huset deres. En person som lider av ubehandlet psykotisk depresjon kan tenke eller forsøk på selvmord. En lege kan forskrive medisiner og levere psykologisk behandling for psykotisk. Depresjon er med andre ord en vanlig psykisk helseplage. Ofte vil man se en del uklare tegn på at noe plager personen en stund før han eller hun blir psykotisk.


Det kan være søvnforstyrrelser, angst, depresjon eller isolasjon. Noen fungerer merkbart dårligere sosialt, eller klarer ikke å holde orden i hverdagen. Men, stress for meg er ikke nødvendigvis stress for deg. Vi er alle forskjellige, og reagerer ulikt på forskjellige hendelser.


Psykotisk depresjon

Noen tåler mer enn andre, noen er mer nervøse, og vi har alle våre sterke og svake sider, eller sårbarhet. Det kan ifølge Helsenorge være søvnforstyrrelser, angst, depresjon eller isolasjon. Mange har over tid vært opptatt av sin egen identitet, hvem de egentlig er. Psykotiske lidelser omfatter schizofreni, paranoid psykose (vrangforestillingslidelse), bipolar lidelse med psykotiske symptomer, psykotisk depresjon og kortvarig psykose.


Stemningslidelser (eller affektive lidelser ) er betegnelsen på en gruppe lidelser hvor stemningsleie og aktivitetsnivå er patologisk lavt ( depresjon ), høyt ( mani ), vekslende eller blandet. Maniske tilstander er ofte av psykotisk alvorlighetsgrad. De depressive symptomene er av lettere grad og stemningsleiet er mer vekslende enn vi er vant til å se det hos ikke-demente.


Symptomer som tilbaketrekning og aggresjon er mer vanlig og er blitt innarbeidet i forslag til kriterier for depresjon ved demens. Synshallusinasjoner er mer vanlig enn hørselshallusinasjoner. For å identifisere de negative symptomene hos personer med utviklingshemning, og særlig autisme, er det nødvendig at miljøpersonalet kjenner til personens vanlige væremåte og dermed kan identifisere personens væremåte ved psykotisk lidelse. En paranoid psykose, paranoia, er karakterisert ved gradvis utvikling av troverdige vrangforestillinger, ofte hos personer som har en paranoid personlighetstype. Disse psykosene har ofte langvarige vrangforestillinger som det eneste symptom.


Akutte psykoser har debut i løpet av noen timer eller døgn, eventuelt ved subakutt forverring av habitualtilstand. Sykdomsbildet er ofte skiftende og kan endre seg hurtig. Hun bor i egen bolig knyttet til en kommunal enhet med døgnbemanning. For to år siden var hun innlagt i psykiatrisk akuttavdeling etter en alvorlig utageringsepisode mot moren.


Anne Lise Berg ble henvist videre til en psykiatrisk spesialistavdeling for personer med utviklingshemning, hvor det ble avdekket en psykotisk depresjon. En psykose opphever på en måte skillet mellom drøm og våken tilstan og den som er psykotisk kan ha vanskelig for å forstå om det man opplever er virkelig eller ikke. Forekomsten av depressive lidelser i befolkningen er høy,.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg