tirsdag 14. februar 2017

Hva skjer med fosteret i uke 12

Følg graviditeten uke for uke. Les hva som skjer med babyen i magen, og i mors kropp. Få gode tips til dere som skal bli foreldre hver uke i svangerskapet. Om barnet: Stemmebånd!


I begynnelsen av denne uken er fosteret ti uker gammelt, og mange regner dette tidspunktet som en milepæl. De fleste spontanaborter skjer i løpet av de tolv første ukene av svangerskapet, og fra nå av er de mindre vanlige. Noen gravide velger denne uka å få gjennomført den omdiskuterte tidlige ultralyden ved en privat klinikk. Og uansett hva man mener om akkurat det, er det lite som gir en bedre følelse enn å se et hjertebanke og et knøtt som beveger seg.


Gravid uke symptomer. Du bør du ikke bli overrasket om humøret fortsatt svinger veldig. Men innenfor disse intervallene, skjer det mye — og det raskt. Derfor har vi delt opp graviditeten uke for uke , så du skal få en god oversikt over hva som skjer med deg og din kropp, og ditt barn og dets utvikling, hele veien fra unnfangelse til fødselen. Gratulerer med graviditeten!


Lenger ned finner du lenker til alle graviditetsukene, og du kan lese mer om hva som skjer i mors kropp og fosterutvikling i aktuell uke. Hva er en graviditetsuke? Svangerskapets lengde regnes fra første dag i siste menstruasjon. Befruktningen skjer først cirka dager etter dette.


Risikoen for spontanabort minker kraftig. Fosteret er snart s sterkt at du kan kjenne sparkene. Det kan også gjespe og suge.


Neglene begynner å bli synlige, men de når ikke fingertuppene før i slutten av svangerskapet. Amnionhulen fylles med væske og når etter hvert ut til chorion, og de to hinnene vokser sammen til en dobbeltvegget membran. Og etter hvert som fosteret fyller ut hele livmorens hulrom, vokser denne membranen sammen med livmorslimhinnen overalt, slik at det fra slutten av 12.


Er du gravid eller planlegger å bli det? Her kan du følge med på hva som skjer med både deg og babyen din uke for uke. All tekst og fagstoff er lest og godkjent av jordmor Tone Dyran Smith, som også kommer med egne råd uke for uke.


Nå er det normalt å kjenne at barnet beveger seg eller sparker hver eneste dag. Det er det beste beviset på at barnet ditt har det bra! Du (og de rundt deg) har kanskje lagt merke til at hendene dine ofte lander på magen, og stryker kjærlig over den. Svimmelhet og hodepine er normalt og trolig grunnet den økte blodmengden hos den gravide.


Morkaken er nå ferdig utviklet. Kvalmen gir seg ofte på dette tidspunktet. Rundt uke tar man også blodprøver.


Det sjekkes for ulike sykdommer som kan påvirke svangerskapet og blodtypen din bestemmes. Blodprosenten og jernlageret ditt sjekkes også. Du får en kopi av disse blodprøvesvarene, som du oppbevarer sammen med helsekortet. Brusken som senere skal hardne og bli til ben, utvikles nå fort.


Den er allerede dannet i armer og ben og rundt fosterets hode, og i løpet av neste uke vil hele skjelettet være utviklet. Hvis du har vært kvalm, vil du kanskje oppleve at dette gradvis går over. Har arbeidet med det og noen foster som er mer enn uker kjøres til obduksjon sammen med morkake.


Artikler fra forsiden.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg