onsdag 22. februar 2017

Sprukket trommehinne barn

Trommehinnen er en tynn membran som skiller det ytre øret fra mellomøret. Sprukket trommehinne kalles trommehinneruptur på det medisinske fagspråket. Trommehinnen fungerer på en måte som en fysisk barriere for å beskytte mellomøret med dets små strukturer fra omverdenen, men overfører også lyd som vi hører til det indre øret, ved hjelp av de små øreknoklene i mellomøret.


Hvis trommehinnen sprekker, eller den blir punktert hos en øre-nese-hals-lege, renner betennelsen (pusset) ut, og symptomene forsvinner ofte. Det betyr ikke noe for hørselen etterpå, om trommehinnen er sprukket av seg selv, eller om den er blitt punktert. Mellomørebetennelse kan utvikle seg til en mer kronisk tilstand hos barn. Enkelte barn kan ha trange anatomiske forhold i øret, som gjør at de kan være ekstra disponerte for infeksjoner.


Det er heller ikke slik at alle barn har like stor motstandskraft mot sykdom. Barn i barnehage er mer utsatt for ørebetennelse og virus enn barn som er hjemme, ifølge Berset. Tetting av holet blir kalla myringoplastikk. Det blir gjort for å få tett trommehinne som toler vatn og bading betre, og eventuelt for å hindre at det renn frå øyret.


I nokre tilfelle blir det gjort som eit forsøk på å betre høyrsla. Jeg husker eldstemann hadde øreverk en gang. Han hadde skikkelig vondt og hadde feber.


Dagen etter da vi skulle til legen var øreverket borte, men det hang igjen masse grønt puss på puta hans, da han stod opp. Gutten min på fikk ørebetennelse med sprukket trommehinne for et par måneder siden. Han ble behandlet med antibiotika, og virket eller frisk etter det.


Men nå synes vi at han hører litt dårlig. Kan det ha sammenheng med den sprukne trommehinnen? Leser på nettet at det kan gi nedsatt hørsel fr. En sprukket trommehinne er en rift i trommehinnen. Disse tårene kan være forårsaket av hodeskade, høye lyder, rusk inne i øret og infeksjon.


Symptomer på en sprukket trommehinne er smerter, drenering fra øret, høyt ringe, samt følelsen som rommet er spinning og kvalme. Jeg har sprukket trommehinnen, og lurer på hvor lang tid det tar før øret mitt funker som normalt igjen. Det er ekstremt ubehagelig å ikke høre noe på det ene øret og i tillegg gå rundt med en konstan.


Væskeansamling i mellomøret uten akutt inflammasjon eller infeksjon. Skyldes dysfunksjon av tuba auditiva, som fører til trykkutligningsproblemer i mellomøret. Undertrykket som etter hvert oppstår, gir effusjon av væske fra mellomørets slimhinne. Opptil av barn får sekretorisk otitt i hvert fall én gang før 8-årsalderen.


Praktisk otoskop for hjemmebruk. Lar deg lyse og se inn i ørene. Barn som aldri går med lue, får ørebetennelse.


Det vi vet, er at noen barn er mer disponert for ørebetennelse enn andre, for eksempel barn av foreldre som selv hadde hyppige. Anonym bruker skrev: HVORDAN BAKE MED SURDEIG Skal du bake med surdeigen ønsker du gjerne å øke mengden. Da kan du beholde all surdeigen du har i glasset, tilsette mel og vann og la den stå i romtemperatur over natten. Mange barn synes det hjelper å holde noe varmt mot det vonde øret. Varmeflasker som kan fylles med varmt vann får du kjøpt på apoteket.


Behandling av ørebetennelse. En ørebetennelse vil ofte gå over av seg selv og smertene varer normalt bare i ett døgn. For barn over år kan man fint se det an et par dager før man eventuelt. Kunnskap - m Noen ganger folk med sprukket trommehinnene ogs utvikle svak hrselstap som flge av bruddet. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.


Vi på ung har ikke undersøkt deg og kan ikke vite helt hva som har skjedd med øret ditt. Vi kan derfor ikke gi deg et konkret råd hva du skal gjøre med flyturen. De aller fleste med ørebetennelse vil føle seg bedre i løpet av uker. Er du i tvil bør du gå til lege før du flyr, men det er ikke farlig å fly med sprukket trommehinne.


Barn bør få antibiotika ved et mer langtrukkent forløp, mistanke om komplikasjoner, eller dersom sekresjon fra øret varer i mer enn to døgn. Barn under ett år og såkalte ørebarn anbefales oftest antibiotika straks. Et ørebarn er et barn med tre eller flere akutte mellomørebetennelser på et halvt år eller minst fire i løpet av ett år. Leger henviser til denne tilstanden som en sprukket trommehinne eller en perforert trommehinne. Sprukken trommehinne - m Av og til, en liten tre eller hull former i trommehinnen.


Det er dykkeforbud til trommehinnen er godt grod vanligvis alt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg