fredag 24. februar 2017

Kols lunger

Kols lunger

Røykere må slutte å røyke. Overvektige kols -pasienter vil ha nytte av vektreduksjon. Alle anbefales regelmessig fysisk aktivitet og sunne livsvaner. Luften du puster inn går ned luftrøret til de to bronkiene. Bronkiene går videre til hver sin lunge , der de, på samme måte som et tre, blir til millioner av grener.


Kols lunger

Kols - kronisk obstruktiv lungesykdom. Kols skyldes vanligvis langvarig røyking, ved at slimhinnene i luftveiene blir betente over lang tid. Det kan føre til langvarig hoste, tung pust ved anstrengelser, og slim fra lungene med oppspytt. De vanligste årsakene til KOLS er kronisk obstruktiv bronkitt og emfysem. Mangeårig røyking er skyld i over av tilfellene med KOLS.


Andre årsaker er visse typer forurensning. Alvorlig astma kan føre til KOLS -utvikling. Hyppige lungeinfeksjoner i barndommen viser seg også å være en risikofaktor for utvikling av KOLS.


Kols lunger

Under normal pust passerer luft gjennom nesen, ned luftrøret og inn i stadig mindre bronkier. Bronkiene i sin tur deler seg opp i stadig mindre bronkioler og luftveiene ender opp i bittesmå, drueklase-liknende samlinger av tynne, skjøre sekker som kalles alveoler. Kols , kronisk obstruktiv lungesykdom, samlebetegnelse på sykdommer i lunger og bronkier som medfører en vedvarende forsnevring av bronkiene, og som dermed begrenser luftstrømmens hastighet når man puster, særlig når man puster luften ut av lungene (ekspirasjon). Mange med KOLS sliter med følelsen av å ikke få puste.


Dette kan man også få medisiner for slik at man ikke kjenner seg så kortpustet, og slipper følelsen av angst for å ikke få puste. En del kols -pasienter er plaget med mye slimproduksjon. I tillegg til å være ubehagelig, vil slimet også kunne øke risikoen for lungebetennelse. Det finnes enkelte medisiner som kan tynne ut slimet. Et slikt legemiddel har begrenset effekt, men kan forsøkes hos pasienter med langtkommen kols med mye plager.


Kols lunger

Ingen medisiner kan helbrede sykdommen, men de kan lette symptomer og plager. Pulsoksymeter for hjemmebruk, sykehus og institusjoner. Praktisk og nøyaktig. Kols kan noen ganger forveksles med astma, men det er to ulike sykdommer.


Mens astma rammer bronkiene, utvikler kols seg som følge av endringer i både luftveier og lunger. Astma kan utvikle seg til kols over ti mens kols ikke kan utvikle seg til astma. Kronisk obstruktiv lungesykdom, ofte forkortet til KOLS , er en samlediagnose for en rekke nært beslektede sykdommer med kronisk og mer eller mindre irreversibel nedsettelse av lungefunksjonen. Diagnoser som hører til under denne samletermen inkluderer kronisk astmatisk bronkitt , kronisk bronkitt med obstruksjon, bronkiektasi og lungeemfysem.


Hovedårsaken til KOLS er røyking. Lommelegen er en del av Aller Media Hvorfor ser du denne annonsen. Nettstedet du nå besøker blir i stor del finansiert av annonseinntekter. Basert på din tidligere aktivitet hos oss, vil du få annonser vi tror kan interessere deg.


Videodemonstrasjon av normal lungeundersøkelse. Vanligvis ekspiratoriske. Typisk ved obstruktive lungesykdommer som KOLS og astma. Forekommer også ofte ved akutt bronkitt.


Pleural gnidningslyd? Skrapende, knatrende eller knirkende lyd forårsaket av inflammert pleura. Når vi har lunger som kan transplanteres innkalles en egnet mottager.


Selv om operasjonen må gjøres innen få timer har den aktuelle pasienten alltid greid å komme tidsnok, selv fra de fjerneste strøk i landet. Sykehusinnleggelse kan være påkrevd. Sikre beredskap for hjerte- lunge -redning.


SaO 2-mål er hos voksne. Behandling: 1) Oksygen. Inhalasjon av β2-agonist salbutamol (Ventoline) mg eller terbutalin (Bricanyl) mg på forstøverapparat.


Alternativt 4–spraydoser på volumkammer, gjentas hvert 20.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg