mandag 27. februar 2017

Gratis tannlegebehandling

All behandling, bortsett fra tannregulering, er gratis. Din lokale offentlige tannklinikk kaller inn barn til jevnlig kontroll. Som regel kommer første innkalling når barnet er tre år. Hvis barnet har tannhelseproblemer før det fyller tre år, kan du spørre helsesykepleier eller kontakte tannklinikken. Har du krav på gratis tannlegebehandling ? Disse tilstandene kan gi rett til gratis tannbehandling.


Sverre Holm-Nilsen. ARTIKKELEN ER OVER FIRE ÅR GAMMEL. Rettigheter til fri tannbehandling Rettigheter til fri tannbehandling.


En del mennesker med psykiske lidelser og rusproblemer har omfattende tannhelseproblemer, men har ikke råd til å betale for tannbehandling. Det er også mulig for fylket å vedta at andre spesielle grupper skal få helt gratis eller subsidiert tannbehandling, men med den anstrengte økonomien i fylkene er ikke dette særlig utbredt. Pasientombudet kan for eksempel kontaktes for juridiske råd og veiledning når det gjelder yrkesskadeerstatning. Hvorfor man ikke skal få hjelp til tannlegebehandling på lik linje med legebesøk og behandling på sykehus, er et spørsmål som dukker opp jevnlig. Utgifter til tannbehandling dekkes vanligvis ikke av folketrygden.


Særlig utsatte pasientgrupper kan imidlertid få dekket utgifter til tannbehandling. Noen grupper av kreftpasienter regnes som utsatte fordi de får nedsatt tannhelse som følge av selve sykdommen eller behandlingen. Helsenett ble opprinnelig utviklet som ledd i det forebyggende arbeidet drevet av Den norske lægeforening, Norges Apotekerforening og Den norske tannlegeforening i samarbeid med et stort antall fagfolk, pasientorganisasjoner og institusjoner. Les mer om pågående prosjekter og evalueringer innen tannhelse som avdeling for kommunale helse- og omsorgstjenester i Helsedirektoratet har ansvar for.


Informasjonen på helsenorge. Det er ingen erstatning for undersøkelse eller behandling hos helsepersonell. Linker til gratis vareprøver og gode tilbud. Tannhelse i folketrygden, økonomisk støtte til tannbehandling NAV.


Hovedregelen er at man som voksen betaler all tannbehandling selv. Noen grupper kan ha rett til gratis tannbehandling fra den offentlige tannhelsetjenesten der de bor eller oppholder seg: Barn opp til år får dekket tannbehandling med unntak av tannregulering. Ungdom – år får dekket av tannbehandlingen. Personer på institusjon eller som mottar helsetjenester i hjemmet i mer enn tre måneder.


Sjeldne sykdommer som påvirker på tenner kan gi grunnlag for tannlegebehandling med refusjon. Siden lister opp sykdommene og aktuelle regler. I Norge behandler den offentlige tannhelsetjenesten i underkant av av de voksne, betalende pasientene. Til saman har 7personar svart og tala er nedslåande. Kun ein tredel veit at dei har krav på gratis tannpleie.


Det er grunn til å tru at det også er slik fleire stader i landet. Her kan du lese om hvilke sykdomstilstander som kan gi deg rett til å få dekket noen av tannlegeutgiftene dine fra HELFO. Be tannlegen eller tannpleieren om en vurdering av rettighetene dine. Utfyllende informasjon om Diagnoser og tilstander som kan gi rett til stønad til tannbehandling.


Den lokale offentlige tannklinikken kaller inn alle barn til jevnlige kontroller. Hvis barnet har behov for tannbehandling, eller man mistenker problemer med tannhelsen, kan man også selv kontakte tannklinikken. Skjema for tannbehandling §5−og5-6a 1. I Norge har man krav på gratis tannbehandling ut året man fyller 18. De neste årene får man rabatt om man går til offentlig tannklinikk.


Gratis tannlegebehandling

Etter dette må man som hovedregel dekke utgiftene til tannbehandling selv. Det finnes likevel enkelte tilstander og diagnoser som utløser støtte til tann-behandling via folketrygden. Dersom du bor i andre byer enn nevnt ovenfor, ta kontakt med studentsamskipnaden eller informasjonskontoret på skolen for å spørre om det finnes refusjonsordninger for tannlegebehandling. De fleste studentsamskipnader tilbyr en eller annen form for tilbu rabatter eller refusjonsordninger for studenter med tannlegeutgifter.


Nei, uføretrygdede får ikke tannlegebehandling gratis , men kan søke om støtte til spesifik behandling på sosialkontoret (men det kan forsåvidt alle andre også, men sjansen for å få gjennomslag er liten). Om du har hjemmesykepleie over mndr får du gratis tannlegebehandling dekket av trygden. Alle pasientinformasjonene er basert på artikler skrevet for leger i Norsk Elektronisk Legehåndbok (NEL) og forfattet av NEL-redaksjonens leger, med mindre annet er oppgitt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg