torsdag 2. februar 2017

Mat gravide ikke skal spise

Mat gravide ikke skal spise

Gå ned i vekt fort uten å sulte deg selv. Når du er gravid trenger du et kosthold som er variert og som gir tilstrekkelig av næringsstoffer. Du trenger mer mat enn ellers for at barnet skal vokse og utvikle seg, samtidig som dine behov dekkes. Det er mye man skal tenke på som gravid.


Blant annet er det en del matvarer man bør redusere inntaket av eller unngå helt. Bla videre for å lese om mat du ikke bør spise når du er gravid. Gravide bør ikke spise mye lakris på grunn av skadelige effekter av glycyrrhizinsyre, et hormonforstyrrende stoff som finnes i lakrisplanten.


Gravide og kvinner som planlegger å bli gravide bør unngå ingefærshots og kosttilskudd med ingefær. Bakgrunnen er dyreforsøk som viser at store mengder ingefær kan gi økt risiko for abort. Kjøttet skal ikke være rosa og kjøttkraften skal være klar. Ikke spis gravet kjøtt eller biff tartar. Oppskåret vakuumpakket kjøttpålegg bør spises godt innenfor holdbarhetsdato.


Tommelfingerregler for gravide og mat : Sjekk matportalen. Feil mat -produkter kan skade barnet, da det kan inneholde skadelige stoffer. Husk å sjekke hvilke typer sjømat du kan spise da det finnes noen unntak. Mange gravide bekymrer seg veldig for hva de ikke kan eller bør spise , men generelt anbefaler jeg å heller fokusere på hva du bør få i deg denne perioden.


Hvis ikke blir frykten for å spise spekemat så stor at du glemmer at du har spist frossenpizza til middag tre ganger denne uken, sier klinisk ernæringsfysiolog Tine Sundfør. Mat som er riktig for gravide , er det vi alle kjenner som sunn kost. To måltider sjøfisk per uke kan være gode kilder til Omega-fettsyrer, som er viktige for hjernens utvikling. Tilskudd av folat er særlig viktig tidlig i svangerskapet.


I gjennomsnitt trenger du så mye ekstra mat hver dag: 1. En frukt, for eksempel et eple. Hvor mye skal du spise ? Et mellommålti for eksempel en brødskive - og en frukt, for eksempel en appelsin. Konklusjonen er klar: Gravide kvinner trenger ikke spise for to. Og slanking er ikke skadelig for fosteret. Den nye forskningen er ikke helt i tråd med de gjeldende rådene til gravide.


Helsedirektoratet anbefaler ikke slanking under svangerskapet. Hun forklarer at du som gravid ikke skal spise for to, men gradvis øke med opptil to måltider i løpet av de tre trimestrene en graviditet består av. I tillegg poengterer hun at det ikke er veldig store forskjeller på hvordan du bør spise som gravid og ikke , men at det er små, enkle ting du skal forholde deg til og ikke få panikk for.


Det finnes en jungel av kostholdsråd der ute, og det kan være vanskelig å vite hvor du skal starte dersom du ønsker å begynne å spise litt sunnere. Selv om du har et sunt og variert kosthol bør du ta tilskudd av enkelte vitaminer og mineraler. Om du har spist en tunfiskmaki, så skal ikke det tynge deg.


Hvis du har spist en feil ost, så er sjansen minimal for at det har gått galt. Men hvis du har spist en ost og føler deg dårlig, kan det være lurt å sjekke det ut. Maten du spiser skal sikre vekst og utvikling hos barnet, og samtidig ivareta din helse. Skyll alltid frukt, grønnsaker og bær. Vask hendene ekstra godt etter kontakt med dyr, sand og jord.


Bruk rene redskaper og kluter. Som gravid bør du spise ekstra sunn mat , siden den skal dekke både ditt og barnets næringsbehov. Les mer om sunn mat i svangerskapet.


Det finnes imidlertid også matvarer du bør unngå eller være forsiktig med. Unngå å få i deg mer enn 3mg koffein per dag, siden det kan påvirke fosteret.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg