onsdag 22. februar 2017

Akutt bronkitt

Akutt bronkitt skyldes i rundt av tilfellene virusinfeksjoner. Bare i sjeldne tilfeller er bakterier årsak til denne sykdommen. Sigarettrøyking og luftforurensinger i husholdet (for eksempel dårlig fungerende ovn, forbrenning av biobrensler) gir økt risiko for å utvikle akutt bronkitt. Det vanligste kjennetegn er vond hoste.


Man kan også få lett feber, verkende muskler, og tung pust ved lette fysiske anstrengelser.

Dersom man har astma eller kronisk obstruktiv bronkitt fra før av, bør astmabehandlingen trappes opp. Kortvarig behandling med astmamedisiner kan være nyttig ved akutt bronkitt dersom man har tungt for å puste, selv om man ikke har astma fra før. Slike medisiner motvirker sammensnøring av luftveiene, noe som ofte kan gjøre det lettere å. Har ingen nytte ved akutt bronkitt , med mindre langt forløp, høy CRP og dårlig allmenntilstand gir konkret mistanke om bakteriell infeksjon.


Velg da antibiotika som ved lungebetennelse. Ved behov for behandling mot bronkitt og samtidig KOLS, se tiltak ved forverring av KOLS. Tilstanden oppstår som regel i etterkant av en øvre luftveisinfeksjon, som for eksempel forkjølelse. Les mer hos Apotek 1.

Bakterielle infeksjoner er sjeldnere. Bronkitten opptrer gjerne i forløpet av en forkjølelse. Hoste, av og til med slim, er det mest fremtredende symptomet. Bronkitt er en betennelse i bronkialrørene eller bronkiene. Når cellene i bronkialslimhinnen blir sterkt irriterte, vil de små hårcellene (ciliene) som normalt fanger opp og eliminerer forurensende stoffer, på et punkt slutte å fungere.


Kronisk bronkitt er ikke smittsomt, men personer med denne tilstanden er generelt mer utsatt for å få luftveisinfeksjoner, som kan smitte andre. Kronisk bronkitt , som i de fleste tilfeller rammer bybeboere fra områder med sterk partikkelluftforurensing eller høy andel tobakksrøykere, blir klinisk definert som kronisk hoste som er produktiv med sputum (oppspytt fra lungene) minst tre måneder. Den skyldes ofte virus og kommer da som ledd i en forkjølelse.


Noen ganger får man en bakteriell tilleggsbetennelse, og er man riktig uheldig, kan bronkitten gå over til en lungebetennelse. Finn klinikker, priser og les anmeldelser. Tilstanden går ofte over av seg selv etter noen uker, men noen trenger legebehandling. Infeksjonen medfører økt slimdannelse, hoste og betennelse.


Hovedsymptomet ved bronkitt er hoste med farget oppspytt. Mange barn har et eller flere tilfeller av pipende, hvesende åndedrett (astmatisk bronkitt ), spesielt i forbindelse med en infeksjon i luftveiene. Ofte en forutgående øvre luftveisinfeksjon.


Generelle sykdomstegn som irritabilitet og redusert fødeinntak.

I tillegg hoste, moderat eller ingen feber (vanligvis under 3°C), respirasjonsbesvær med rask og overflatisk pust, ekspiratorisk stridor, piping i brystet, inndragninger (jugulære, subcostale og interkostale) og eventuelt cyanose (særlig perioralt). Diagnosen har litt forskjellig betydning avhengig av om man er barn eller voksen. Hos barn Legen bruker ofte diagnosen akutt bronkitt hvis et barn får pusteproblemer (symptomer) i forbindelse med en luftveisinfeksjon.


Vanligvis er dette en kortvarig sykdom som går bort etter få dager eller en uke, men hosten kan sitte igjen lenge. I noen tilfeller varer det flere uker fordi bronkiene bruker lang tid på å repareres. Alvorlig forkjølelse eller andre virusinfeksjoner kan utvikle seg til akutt bronkitt. Dette kan også bli forårsaket av.


Man skiller mellom akutt og kronisk bronkitt. Den akutte er den som oppstår etter en forkjølelse eller influensa. Derfor skal ikke akutt bronkitt behandles med antibiotika. I de aller fleste tilfellene er grunnene til at du har fått bronkitt fordi du har blitt smittet av et virus, men en sjelden gang kan det være snakk om en bakterieinfeksjon, sier han.


Det fører til hoste, og ofte kan det være tyngre å puste, spesielt ved aktivitet.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg