fredag 24. februar 2017

Ortoreksi behandling

Likevel kan dette for enkelte ende i feilernæring og alt for stor vektnedgang. Symptomene på ortoreksi finner man også igjen ved vanlige spiseforstyrrelser som anoreksi og bulimi. Dette er i seg selv ikke negativt - men det bikker over i en forstyrrelse når alt i livet dreier seg om dette, og du unngår sosiale settinger eller andre ting som innebærer at du kanskje ikke kan planlegge eller ha kontroll over alt matinntak og fysisk aktivitet.


Ortoreksi handler både om å spise sunt og holde kroppen i form. Også hjelp fra familie og venner kan hjelpe pasienten ut av spiseforstyrrelsen.

Halvparten som lider av spiseforstyrrelser blir helt friske, prosent blir betydelig bedre, mens prosent kan utvikle et kronisk sykdomsforløp. For nyligt talte jeg med en kvinde, der går i behandling for spiseforstyrrelsen ortoreksi. Hun sagde: “Jeg ved egentlig godt, at det reelt ikke er sundt, selvom jeg har så meget fokus på at leve sundt. Jeg tror faktisk, at der er noget, min krop har brug for, som den slet ikke får, fordi jeg ikke tillader mig selv det. Krever også henvisning fra fastlege eller helsesøster.


Her tilbys utredning, behandling , rådgivning og tilrettelegging. Påbegynt behandling kan fortsette til fylte år.

Spiseforstyrrelser er kjent for å være vanskelig å behandle, noe som blant annet kan skyldes at behandling ofte innebærer en forandring av det som individet opplever som viktigst for deres selvfølelse, nemlig kroppen. Behandlingen er tverrfaglig. En annen viktig forklaring på spiseforstyrrelsers standhaftighet er symptomenes funksjon. Det finnes ingen konkrete tall på hvor mange som lider av ortoreksi , men sannsynligvis er det store mørketall.


I tillegg finnes det mange grader av ortoreksi og det kan være vanskelig å vite grensen for når sunt faktisk går over til å bli usunt. Forskning viser at samtalebehandling (psykoterapi og kognitiv terapi) kan ha god effekt i behandling av anoreksi. I terapi ser man på hvordan tanker og forestillinger påvirker både symptomer og atferd. Du vil få kostholdsråd som hjelper deg å gå opp i vekt på en kontrollert måte. Noen vil også trenge vitamin- og mineraltilskudd.


Men jo mer jeg klarte å pushe kroppen min, desto mer vellykket følte jeg meg. Man higer etter å trene hardere og lengre, og spise sunnere. Selv om ortoreksi er en spiseforstyrrelse, er det ikke primært en kroppsvregning hvor målet er å bli tynnere, som er hovedfokuset i bulimi og anoreksi.


Et resultat av ortoreksi er vektnedgang fordi man spiser veldig sunt og trener nokså mye. På overflaten handler spiseforstyrrelser om mat, kropp og vekt. De underliggende årsakene til at en person utvikler en spiseforstyrrelse, er det ofte sammensatte og vanskelige å få øye på.


Uansett er det viktig å få hjelp og det kan være mange ulike behandlingsformer.

Det diskuteres hvorvidt begrepet ortoreksi kun er skapt av media, om det er et problem som er underliggende andre diagnoser, eller om det bør bli en egen diagnose. Vær forberedt på at det kan være en krevende prosess å komme i behandling og at det kan ta tid. Hjelp til selvhjelp i SPISFO. SPISFO er en selvhjelpsorganisasjon, vi ønsker å hjelpe mennesker til å finne frem til egne resurser og krefter til å finne sin vei ut av spiseforstyrrelsen. De siste årene har fokuset på behandling av spiseforstyrrelser endret seg fra fokus på vekt til fokus på familieterapi og kognitiv terapi.


Kognitiv terapi fokuserer mer på det mentale, på tankemønsteret. Dette er spesielt viktig for personer som lider av spiseforstyrrelser da deres virkelighetsoppfattelse av egen kropp ikke er korrekt. Dette blir brukt om personer som er svært opptatt av å spise sunn og ren mat.


Ved ortoreksi har man ikke et fokus på kropp og vekt, slik som man ser ved bulimi og anoreksi, men det kan ofte være et komponent ved anoreksi. Inntas “feil mat” blir det et stressmoment, og hele matvaregrupper kan utelukkes på tynt grunnlag. I ekstreme tilfeller kan ortoreksi føre til et så begrenset matvareutvalg at grunnleggende behov ikke dekkes, en får feilernæring og i enkelte tilfeller død.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar

Merk: Bare medlemmer av denne bloggen kan legge inn en kommentar.

Populære innlegg